Eleanor & Park

Původní název: Eleanor & Park
Autor: Rainbow Rowell
Překladatel: Jarmila Kunová
Nakladatel: YOLI
Rok vydání: 2014
Počet stran: 325
Vazba: paperback

"Od toho dne, co se prvně potkali, ho Eleanor pořád vídala na všelijakých nečekaných místech. Jako kdyby jejich životy byly křivky, co se prolínají, jako kdyby podléhali nějaké vlastní vzájemné gravitaci. Obvykle měla pocit, že tyhle šťastné náhody jsou to nejhezčí, co jí vesmír dal."

Eleanor je ve městě nová a pro své bláznivé oblečení a zářivé bohaté vlasy se jí nedaří zrovna zapadnout. Přitahuje nechtěné pohledy a je terčem mnoha zlomyslných poznámek. Při její první jízdě školním autobusem se snaží jedině o to, aby byla neviditelná. Nějak se jí to vymkne, ale z tíživé situace ji zachrání tichý kluk Park. Pustí ji na druhou polovinu svého sedadla jen velmi nerad, ale s její společností se chtě nechtě musí smířit. Nejprve se spolu vůbec nebaví a snaží se pouze přetrpět cestu do školy. Později je však každodenní společné cestování začne sbližovat. Zjistí, že si rozumí v hudbě a komiksech a pak se stane něco, co by nejspíš ani jeden z nich nečekal.

"Držet Eleanor za ruku, bylo jako držet motýla. Nebo bijící srdce. Jako držet něco dokonalého a dokonale živého."


"S ním měla pocit, že je něco víc, než jen součást jednotlivých částí."

Eleanor & Park pro mě byla jednou z nejočekávanějších knih roku 2014. Čekání na ni se mi i přes všechny nepřečtené knihy, které se kupí v mé knihovně, zdálo až k uzoufání dlouhé. A tak když se mi kniha konečně dostala do rukou, všeho jsem nechala a hned se pustila do čtení. Byla jsem neuvěřitelně natěšená a zvědavá a taky jsem se trochu bála, protože jsem věděla, že tuhle knihu všichni milují. Obvykle se mi nestává, že by mě nadchla stejná kniha jako ostatní čtenáře, ale v případě Eleanor a Parka to byla láska na první pohled a já se po přečtení ihned přidala k jejich fanouškovské základně.

Nejlepší na této knize je, že nemá zdlouhavý a nezábavný rozjezd. Rainbow Rowell moc dobře ví, o čem její čtenáři chtějí číst, a tak nás zbytečně nenapínala. Eleanor se s Parkem seznámí už na prvních stránkách a právě v tom okamžiku se začíná celý jejich příběh, který ani na chviličku nepustí čtenářovu pozornost. Čtení této knihy si pamatuji jako jeden úžasně jiskřivý zážitek, pro jehož pokračování bych byla schopná udělat cokoli. Podle mě je zkrátka nemožné si knihu nezamilovat. Je báječně upřímná, milá a hořkosladká. Duní tou nejlepší muzikou a vypráví o první lásce dvou inspirativních mladých lidí.

Rainbow Rowell má nesmírně čtivý a svěží styl psaní. Její kniha je jednou z těch, které přečtete na jeden zátah, protože je zkrátka nemožné se od ní odtrhnout. Myslím, že po takové knize touží srdce každého čtenáře. Mezi tím množstvím knih, kterými jsme obklopeni, je opravdu těžké najít takovou, s níž se nebudete plahočit dlouhé měsíce, ale užijete si s ní jedno překrásné odpoledne. Vždy když budu mít čtecí krizi nebo nějaký splín, jsem si jistá, že Eleanor a Park mě z toho hravě dostanou. Oba dokonale popírají všechna klišé příběhů ze středoškolského prostředí. Jsou tak úžasně originální a jejich láska tak bezpodmínečná, že jsem se při čtení mnohdy přistihla při tom, jak pláču. Téměř po celou dobu jsem četla se zatajeným dechem a cítila se plná naděje...

Eleanor & Park je jednou z nejkrásnějších knih, kterou jsem v uplynulém roce přečetla, a zaujímá v mém srdci zvláštní místo. Z nějakého důvodu mi připomněla příběh, který jsem před nějakou dobou rozepsala, a i když není hotový, nosím ho stále u sebe. Je to zkrátka velice výjimečná kniha, která ve mně vyvolala spoustu pocitů a jejíž hlavní hrdiny jsem si nesmírně oblíbila. A teď, když o ní píšu, mám chuť se do ní opět začíst a být svědkem té nejsladší a nejnevinnější lásky...

Hodnocení: 6/5

Comments

  1. Skvělá recenze na skvělou knihu a k tomu ještě skvělé fotky... Nemám co dodat :)

    ReplyDelete
  2. Ty jsi taková naše zlatá něžná dušička! :) Krásná recenze a úžasné fotky! :)

    ReplyDelete
  3. Tuhle knihu bych si chtěla přečíst, možná by mohla být pěkná i v angličtině. Zaujal mě námět a jméno autorky, do toho všechny ty pozitivní ohlasy... není důvod, abych si ji jednou nekoupila. :)

    ReplyDelete
  4. Já už ji mám v knihovně od doby, co vyšla, neskutečně se na ní těším, ale zároveň nechci překročit ten práh a přečíst ji, hrozně si užívám jen listování touhle knížkou, ale až budu mít trochu volněji, protože na Eleanor a Parka chci mít opravdu klid, hned se do ní pustím, tvoje pocity z ní naprosto vystihují mé očekávání :)

    ReplyDelete
  5. Eleanor a Park je krásna kniha :) Viac ma síce bavila Fangirl, ale táto kniha určite stojí za prečítanie :)

    ReplyDelete
  6. Nádherná recenze a kouzelné fotky! Knihu budu číst v únoru a moc se na ni těším.

    ReplyDelete
  7. Krásná recenze a fotky! :) Tuto knihu bych si ráda přečetla. :)

    ReplyDelete
  8. Verunko, máš krásně napsané recenze. Zatím všechny knížky, které jsem si přečetla na tvé doporučení mě nadchly:) A po této recenzi se chytám, co nejdříve navštívit knihkupectví :)

    ReplyDelete
  9. Tato kniha byla opravdu boží, navždy si ji budu pamatovat a navždy zůstane v mém srdci. Nádherná recenze a fotky! :-)

    ReplyDelete
  10. Anonymous22/3/15 14:52

    Včera dočteno. Nejsem už nejmladší, tak jsem ke knize přistupovala poněkud skepticky, ale pak jsem byla velmi příjemně překvapená, jak mě příběh zaujal a dalo by se říct, že i nadchl. Takto nějak si představuji ideální první lásku - samozřejmě kromě toho slizkého nevlastního otce Richieho - hudba a literatura, to je to, na co by kluci měli balit správné holky :)

    ReplyDelete

Post a Comment