Kiki Strike ve Stínovém městě

Původní název: Kiki Inside The Shadow City
Autor: Kirsten Miller
Překladatel: Lumír Mikulka
Nakladatel: CooBoo
Rok vydání: 2010
Počet stran: 357
Vazba: vázaná

Světlovlasá dívka Kiki Strike, jejímž přáním je stát se nebezpečnou, dá dohromady pětici různorodých děvčat s výjimečnými vlastnostmi. Jejich spojením je možné prakticky cokoli - od získání falešné identity, přes dokonalé přestrojení až po objevení skrytých chodeb v podzemí. Jsou mladé a neohrožené a mají tu výhodu, že je pro jejich nevinné tváře nikdo z ničeho nepodezřívá ani neobviňuje. Poradí si však s milionem zuřivých krys a přemohou vychytralé zločince, kteří se snaží získat utajenou mapu tří vrstev New Yorku?

"Vždycky mi připadalo zábavné, kolik lidí řekne před malou holkou naprosto cokoli - jako kdyby si mysleli, že tomu stejně nebude rozumět. Dokud vám není patnáct, uvidíte věci, které nikdo jiný neuvidí. A uslyšíte, co nikdo jiný nikdy nevyslechne. Mějte neustále uši nastražené a užívejte informace, které získáte, ve svůj prospěch."

 
"Když jsem onoho dne kráčela newyorskými ulicemi, začalo mi docházet, že jsem konečně objevila svůj mimořádný dar. Jakoby na oplátku za dny, které jsem věnovala čtení, jsem získala schopnost vnímat věci, které již neexistovaly. Stačilo abych přimhouřila oči a dokázala jsem si představit město v takové podobě, jakou mělo půl druhého století předtím, než jsem se narodila."

Člověk vždycky touží po tom, co nemá. Když jsem byla malá, přála jsem si být dospělá. A nyní, i když musím uznat, že dospělost má své nesporné výhody, bych se v některých chvílích strašně ráda vrátila zase do dětství. Kiki Strike ve Stínovém městě je koneckonců dokonalou ukázkou toho, jak úžasně dobrodružné a zábavné může takové dětství být.
Hlavní hrdinka mi svou zvídavou a vynalézavou povahou a touhou po dobrodružství připomněla Koralinu od Neila Gaimana. A nejen proto jsem si Ananku Fishbeinovou tolik oblíbila. Svět dospěláků se vyznačuje zoufalým nedostatkem fantazie, ale tahle kniha je plná těch nejztřeštěnějších a nejbáječnějších nápadů. A navíc nechybí ani pár užitečných rad, které se mohou hodit při jejich realizaci...

Špionážní příběh pěti děvčat, které objeví Stínové město pod povrchem New Yorku je jedním z nejlepších, co jsem za poslední dobu četla. Už dlouho jsem se při knize tak nebavila. Když jsem ji četla, byla jsem do děje tak ponořená, že jsem se lekla pokaždé, když kolem mě někdo prošel. Kirsten Miller ví dokonale přesně, jak čtenáře zbavit nudy. Její příběh o Kiki Strike je spojením všeho, co mám na knihách ráda. Prostě a jednoduše to nemělo chybu.
Vyprávění bylo napínavé, strhující a naprosto nepředvídatelné od samého začátku. Tajuplná atmosféra podtrhla jeho děsivou stránku. A děvčata mu svými vtipnými poznámkami propůjčila zábavnou lehkost. Je jedno, kolik vám je let, tenhle příběh vás bude bavit. Nejednou vás překvapí a rozesměje. A díky čtivému autorčinu stylu psaní jej nebudete chtít dát z ruky, dokud jej nedočtete.

"Oba konce chodby se táhly do dálky, kam jsem jen dohlédla. Cítila jsem, jak mě rozloha Stínového města ohromila, a uvědomila jsem si, že zmapovat ho nebude snadný úkol.

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. Přiznám se, že mě kniha po přečtení anotace ani trochu nezaujala. I když je pravda, že jsem také měla své špionkovské období (možná Ti něco řekne seriál Totally Spies Špionky), na podobné téma jsem četla jen Správnou pětku :) Tvá recenze mě ale rozhodně nahlodala a i když si pořád nejsem jistá, zda by mi knížka sedla, rozhodně už nad jejím přečtením uvažuji.

    A jako vždycky nádherné fotky! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pokud se Ti líbily Totally Spies, tak tuhle knihu budeš milovat. :-) Třeba Ti usnadní rozhodování fakt, že kniha je dlouhodobě zlevněná na 90 korun... :-)

      Delete
  2. Myslím, že by mi už kniha nesadla - rozprávky čítam neustále, ale do kníh ako táto, ktorá je určená pre 12-15 ročných (či? aspoň tak som si to dala dokopy čo sa týka deja a veku hlavnej hrdinky) sa už neviem začítať :/
    Totally Spies boli super, ale nedávno som videla zopár dielov a netuším, ako som to mohla ako decko neustále pozerať :D

    ReplyDelete
  3. Tak tohle vypadá hodně dobře. Díky za tip určitě si to přečtu :)

    ReplyDelete
  4. Jé tak to si musím přečíst. :)

    ReplyDelete

Post a Comment