Papírová města

Původní název: Paper Towns
Autor: John Green
Překladatel: Veronika Volhejnová
Nakladatel: YoLi
Rok vydání: 2014
Počet stran: 285
Vazba: paperback

Quentin chodí do posledního ročníku střední školy, a zatímco se připravuje na závěrečné zkoušky a snaží se vyrovnat s pocitem, že něco končí, jeho spolužačka a kamarádka z dětství, do které je odmalička zamilovaný, znenadání zmizí. Neudělala to sice poprvé, ale Q vycítí, že tentokrát je to jiné. Pokud ji nenajde, už se nejspíš nikdy nevrátí. Zanechala po sobě stopy, které může jedině Quentin rozluštit. Podaří se mu to, aby mohl svoji lásku opět najít...?

"Město je z papíru, ale vzpomínky ne. Všechny ty věci, které jsem tu zažil, láska a lítost a soucit a násilí a zlost, teď ve mně vyplouvaly na povrch."

Jsem přesvědčená o tom, že každá kniha potřebuje správného čtenáře. Toho pravého člověka, který ji dokáže pochopit a ocenit. A bohužel si myslím, že já nejsem tím nejlepším čtenářem Johna Greena. Nedokážu se do jeho knih zamilovat a při jejich čtení zapomenout na svět kolem sebe. Nevím, čím přesně to je. Jeho knihy jsou dobré, opravdu dobré. Ale zkrátka jim chybí to něco, co by z nich udělalo mé oblíbené. Je to asi stejné, jako byste potkali velmi krásného člověka, takového, jehož krásu vidí každý, ale vy byste se do něj přesto nedokázali zamilovat, protože jste v jeho nitru nenašli nic, co by vás oslovovalo, vábilo a inspirovalo.
 
Přesto přese všechno jsem se plna očekávání pustila do jeho třetí knihy, která  vyšla v českém překladu teprve nedávno. A musím říct, že Papírová města mě ze všech jeho knih oslovila zatím asi nejvíce. Zřejmě ani tato nebudou mojí nejmilejší knihou, ale myslím, že se jimi vůbec nejvíc přiblížil mému nitru. Pomaloučku polehoučku začínám mít Johna Greena ráda, nejspíš to ale ještě bude chtít trochu více času stráveného s jeho knihami, než se s jeho příběhy a stylem psaní docela ztotožním. Důvodem, proč jsem jeho knihy neopustila a nezanevřela na něj jako na spisovatele, přestože mě zatím žádná z jeho knih zcela nepohltila, je to, že stále věřím, že se mu to jednou podaří...
 
Pravdou je, že knihy Johna Greena jsou nápadité a nepředvídatelné. A to na nich mám skutečně ráda. Přistihla jsem se při tom, že se vždy těším, o čem bude vyprávět tentokrát. A už jen tím na mě udělal dojem. Protože takové těšení se a očekávání cítím ještě před tím, než se do nějaké knihy pustím, jen velmi zřídka. Za jeho knihami zkrátka něco tuším a věřím, že v nich jednou najdu takové zalíbení jako ostatní jeho čtenáři.

Na Papírových městech mám ráda jejich detektivní zápletku. Pokud mě něco opravdu baví, pak je to řešení záhady společně s knižními hrdiny - a to mi v této knize bylo umožněno. Líbilo se mi vydávat se s Quentinem na cesty a pátrat po stopách, které za sebou Margo zanechala. Na druhou stranu mě ale docela mrzelo, že jsem Margo nestihla ani pořádně poznat. Snad to byl autorův záměr - protože i Q si při jejím hledání náhle uvědomil, že dívka, do které byl odjakživa zamilovaný, vlastně vůbec není taková, jak si myslel - stejně mi ale v příběhu docela chyběla.

John Green zápletku celého příběhu opravdu bravurně promyslel, ale jeho vyprávění působilo místy hodně monotónně. Nic mě vyloženě nepopohánělo číst dál. V prostředí Quentinova života mi však bylo dobře, a tak jsem se do příběhu i přesto ráda navracela. Styl psaní Johna Greena je spíše jednoduchý a strohý, což je zřejmě dáno také charakterem anglického jazyka, nicméně osobitost každého z hrdinů dělá jeho příběh nezapomenutelným...

Hodnocení: 3/5

Comments

  1. Krásná recenze :) Akorát bych asi neřekla, že pise stroze kvůli anglickému jazyku. Tolkien psal také anglicky a strohe mi to nepřijde :) Jen takový názor, jinak krasná recenze, jak už jsem psala, a už se moc těším na další článek :) ♥

    ReplyDelete
  2. Na Johna Greena se chystám už dlouho, snad na něj brzy dojde :) Skvělá recenze!

    ReplyDelete
  3. Také jsem se za začátku začetla méně, ale líbilo se mi to. Ve třetí části mě to ale chytlo mnohem víc, to už jsem se já odtrhnout nemohla :)

    ReplyDelete
  4. Zrovna jsem u této knihy v půlce a jsem zvědavá jak to teda dopadne. Mám raději jiné knížky, ale i tak si od Johna Greena všechny ráda přečtu. Četla jsem Hvězdy nán nepřáli a bavila mě číst teda mnohem víc bež tato..:-)

    ReplyDelete
  5. "Je to asi stejné, jako byste potkali velmi krásného člověka, takového, jehož krásu vidí každý, ale vy byste se do něj přesto nedokázali zamilovat, protože jste v jeho nitru nenašli nic, co by vás oslovovalo, vábilo a inspirovalo."

    Toto je dokonalá věta a já s tebou plně souhlasím. Jsem ráda, že se najdou i tací, kteří to cítí jako já. Děkuji ti za kvalitní názor, který je napsán přímo úžasně. :-)

    ReplyDelete
  6. Nádherná recenze :) ... Já mám Greena ráda, četla jsem Aljašku a Papírová města a vždycky mě osobně něčím dostal. tak třeba jednou skutečně dostane i tebe.

    ReplyDelete
  7. Nadherna recenze. Ja od Greena cetla zatim jen Hvezdy, ale doma mam prave i Papirova mesta a jsem na ne zvedava. A samozrejme mas nadherne fotografie :)

    ReplyDelete
  8. Knihu mám doma, tak uvidíme :-)

    ReplyDelete
  9. Knihu mám doma, tak uvidíme :-)

    ReplyDelete

Post a Comment