Život jedna báseň

Původní název: SLAMMED
Autor: Colleen Hoover
Překladatel: Jana Jašová
Nakladatel: YoLi
Rok vydání: 2014
Počet stran: 264
Vazba: paperback

Lake zažila příšerný půl rok po smrti svého tatínka. A právě je se svou maminkou a mladším bratrem na cestě do Michiganu, země  charakterem tak vzdálené Texasu, v němž žila doposud. Je nešťastná, ale proti životu nebojuje. Když pak potká Willa a prožije s ním překvapivě intenzivní noc, má pocit, že by se všechno zase mohlo k lepšímu obrátit. Jenže pak vyjde najevo pravý důvod jejich stěhování do Michigenu a Will se jí začne vzdalovat...

Colleen Hoover se prostě nezapře. Její emotivní příběhy o lásce a těžkostech života bych už asi poznala i bez titulní strany. Po jejích knihách je nejlepší sáhnout, když máte nějaké trápení, protože s novými hrdiny na všechno zapomenete. Alespoň mně její romány opravdu pomáhají vyléčit rozbolavělou duši. Proto jsem po knize Život jedna báseň sáhla zrovna v této chvíli, ačkoli jsem měla rozečtených ještě pár dalších knih. Stačilo mi začíst se do prvních stran a za chvíli jsem se propadla do světa Lake a Willa a bylo mi o moc líp. Člověku vždycky pomůže vědomí, že není sám. A přesně takový pocit mi přinášejí knihy Colleen Hoover.

Nejsem nijak zvlášť velký fanoušek poezie. Málokdy narazím na takovou, která mi dokáže něco dát nebo alespoň sdělit. Také nejsem ten typ člověka, který by se dokázal lehce otevřít ostatním právě skládáním básní, proto většině básníkům nedokážu zrovna porozumět. Colleen Hoover mě však nesmírně pozitivně překvapila zakomponováním slamové poezie do příběhu. Bylo to nevšední a hodně jímavé. Udělalo to na mě dojem. Navíc jsem díky tomu měla možnost hlavní hrdiny mnohem lépe poznat a především je pochopit. Co na mě však obzvláště zapůsobilo, byly úryvky z písní skupiny The Avett Brothers, které se objevovaly na začátku každé z kapitol. Vyloženě mi promlouvaly z duše. Klidně bych se pod každý z nich mohla podepsat, tak moc jsem se ztotožňovala s jejich sdělením. A protože také skvěle předestíraly děj, který se v té či oné části příběhu rozvíjel, považuji to za jeden z nejlepších aspektů celé knihy. Samozřejmě jsem si ještě v průběhu čtení songy této skupiny vyhledala a i jimi jsem byla nadšená (nejvíc mě asi nadchly písně "The Perfect Space""Bring Your Love To Me"). Vždycky mě potěší, když mi kniha ukáže něco nového, takže to, že mě přivedla k této kapele, jednoznačně připisuji k jejím plusovým bodům.

Chci mít přátele,
co mě nenechají samotného,
když být sám je
to jediné, co chci.
THE AVETT BROTHERS, "The Perfect Space"

Collen Hoover je opravdu zatraceně dobrá spisovatelka. Píše prostě skvěle; svými slovy umí dokonale vyjádřit, co má na mysli. Dokáže jimi své čtenáře dojmout i rozesmát. A především je přiměje, aby se zamysleli nad jejich obsahem. Často si v jejích knihách podtrhuji, protože jsou plné úžasných myšlenek, které se mě vždy aktuálně dotýkají. Ale nejen styl jejího psaní je bezvadný, také děj jejích knih stojí za to. V jejích příbězích zažijete tolik překvapujících zvratů a emočně vypjatých situací, že budete občas muset přestat číst, abyste se mohli pořádně a zhluboka nadechnout. Někdy se možná budete i zdráhat uvěřit náhlému vývoji situace. Ovšem až se dostanete na konec příběhu, pochopíte, co důležitého se vám Colleen Hoover snaží sdělit. Všechny události pak do sebe zapadnou a vy knihu zavřete s očima plnýma slz, ale také s harmonií v srdci a s novým odhodláním do života.

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. Fantastická recenze, s fantastickými fotkami! :) A náhodou mi knížka dnes přišla a po Tvé recenzi se na ní o to více těším. :)

    ReplyDelete
  2. Mám Colleen Hoover celkem ráda - mám ji komplet přečtenou v angličtině. Není to komplikovaně napsané, takže to perfektně sedí mojí úrovni angličtiny a knížky jsem si tím pádem užila. =) Jsou napsané tak, že se od nich nemůžu odtrhnout.

    ReplyDelete
  3. Dneska mám právě v plánu začít číst tuto knihu a ty jsi mi dodala ještě větší chuť se do této knihy pustit. Myslím si, že tato kniha bude skvělá, ale na básničky zrovna taky moc nejsem (hlavně na básničku Máj :D).
    Jsi opravdu moc hodná a příjemná, jak videobloggerka tak i bloggerka.
    http://knizniblogspot.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  4. Tuto knihu jsem už četla a hodně se mi líbila. Překrásná recenze a nádherné fotky. :)

    ReplyDelete
  5. Veru nie som fanúšik poézie ani ja, no táto knižka sa mi páčila. Bolo to tak inak pojaté a hlavne zrozumiteľnejšie ako poézia býva. Príbeh je jednoduchý a Colleen dokáže vytvoriť nádherné príbehy. :)

    ReplyDelete
  6. Colleen je úžasná!! A tvoje recenze je super ;-) Škoda, že od ní vyšly zatím jen 3 knížky :-/

    ReplyDelete
  7. Já tuhle knihu naprosto miluju♥♥

    ReplyDelete
  8. Knihu som prečítala asi za 4 hodiny a to sa mi už riadne dlho nestalo. Je naozaj skvelá! :)

    ReplyDelete

Post a Comment