Rozlet Gemmy Hardyové

Původní název: The Flight of Gemma Hardy
Autor: Margot Livesey
Překladatel: Čeněk Matocha
Nakladatel: Plus
Rok vydání: 2014
Počet stran: 464
Vazba: vázaná

Gemmy se po smrti jejích rodičů ujal strýc, který ji z rodného Islandu odvezl do Skotska a učil ji žít podle svých zásad. Když však i on umře, nešťastná Gemma se dostává do spárů své vypočítavé a nenávistné tety a škodolibých sourozenců, kteří jí dělají samé naschvály. Nakonec se teta rozhodne, že Gemmu pošle do školy v Claypoolu jako pracující žákyni a navždy se jí tak zbaví. Gemmě se tam daří ještě mnohem hůře, než ve svém bývalém domově, ale nevzdává se a tvrdě pracuje, aby se jednou mohla osamostatnit. Když konečně dospěje, podá si inzerát a jako vychovatelka nastoupí u pana Sinclaira v Orknejích, aby se tam starala o jeho divokou neteř Nell. Přestože Gemma dospěla a sama si nyní vydělává na živobytí, čeká ji ještě dlouhá cesta k pochopení sebe sama a nalezení pravé lásky...

"On byl Hughem Sinclairem celý život a mohlo mu to potvrdit sto lidí. Zato o mně nevěděl ani tucet lidí, že jsem Gemma Hardyová, a už vůbec nikdo nevěděl, že jsem kdysi bývala někým jiným než Gemmou Hardyovou."

"Možná, že ostrov Brough of Birsay proměnil pana Sinclaira a mě. Ne snad v chaluhu a racka tříprstého, ale ve dva lidi schopné padnout si do náručí."

Miluji Janu Eyrovou od Charlotte Brontë, proto si nenechám ujít jedinou příležitost k jejímu opětovnému čtení. A mám-li možnost si onen úžasný příběh přečíst jako by to bylo poprvé, jsem štěstím bez sebe. Z tohoto důvodu jsem velkým nadšencem moderních pojetí a převyprávění klasického díla. Rozlet Gemmy Hardyové je překrásným holdem vzdaným Margot Liveseyovou jedné z nejoblíbenějších anglických spisovatelek osmnáctého století.

První polovina knihy mě doslova nadchla. Autorčino vyprávění o dívčině dětství plném příkoří bylo neskutečně impresivní a zapůsobilo na mě stejně silným dojmem jako vyprávění Brontëové. Kniha oplývá tou samou tajemnou a romanticky ponurou atmosférou, kterou mám na klasickém díle tak moc ráda. Kromě osudu Gemmy zachycuje Margot Liveseyová život v druhé polovině devatenáctého století, neopomíjí drobné krásy světa kolem nás a s láskou líčí přírodu a zvířata. Je proto snadné pohroužit se do jejích slov a s úsměvem na rtech mezi nimi najít útěchu a radost.
 
Z druhé poloviny knihy, v níž se odehrává život Gemmy v jejím dospívajícím věku, jsem byla o něco málo rozpačitější. Ne snad ze způsobu autorčina vyprávění nebo stylu jejího psaní - ani jedno ze svého kouzla neztratilo -, ale Gemma mi náhle byla sympatičtější o trochu míň. Po celou dobu jsem ji vnímala jako samostatnou hrdinku a nechtěla jsem ji přirovnávat k Janě Eyrové, nakonec jsem se tomu však ubránit nedokázala. Musím říct, že charakter Jany je o poznání ryzejší a mému srdci mnohem bližší. Ovšem tahle skutečnost celkovému dojmu z díla na mě nijak neškodila. Stále si myslím, že se jedná o kvalitní a velmi krásnou literaturu.

Na knize Margot Liveseyové se mi taky líbila jedna taková maličkost. Hra se jmény. Autorka své hrdiny pojmenovávala po nejrůznějších spisovatelích. Gemma se jmenuje Hardyová jako autor Tess z D'Urbervillů. Také jsem se mezi stránkami románu setkala s paní Lewisovou a objevil se tam i pan Milne. Možná to byla jen náhoda, ale já si to nemyslím. Řekla bych, že tím autorka dávala najevo svoji lásku ke klasické literatuře, kterou s ní jednoznačně sdílím. Kromě svého něžného a poutavého stylu vyprávění si i tímto získala mé sympatie.

Rozlet Gemmy Hradyové bych určitě doporučila nejen nadšeným čtenářům Jany Eyrové, ale také těm, kdo mají rádi krásné a kvalitní výpravné romány plné citu a lidskosti. Margot Liveseyová píše velice poeticky a přitom svižně a poutavě, jsem si tedy jistá, že zaujme i ty nejnáročnější čtenáře...

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí knihy k recenzi mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví MegaKnihy.cz. Knihu si na jeho stránkách můžete koupit právě zde.

Comments

  1. Tak tuto knihu si chci určitě přečíst. :)

    ReplyDelete
  2. Vypadá to moc hezky:) Jednou si jí budu muset také přečíst!:)

    ReplyDelete
  3. This is a spectacular novel, one of those rare books that are hard to stop reading, and so you find yourself racing through it page by page while, at the same time, you are sad as you approach its end because you want to delay the moment when it will no longer be in your life as a novel you're reading for the first time.

    If you love great fiction, you will read this novel.

    ReplyDelete

Post a Comment