Casa Grande

Autor: Jude Deveraux
Překladatel: Ludmila a Tomáš Havlíkovi
Nakladatel: Baronet a. s.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 415
Vazba: vázaná

Laura Taylorová úspěšně studuje na výtvarné škole a blíží se její první velká výstava v New Yorku. Když však ještě předtím přijede navštívit otce a sestru do svého rodného městečka Montero v Novém Mexiku, všechno se náhle obrátí vzhůru nohama smrtí jejího tatínka. Vzápětí navíc vyplyne, že její otec byl už nějakou dobu na mizině a půjčoval si peníze na Lauřino školné od místních obyvatelů. Nešťastná Laura se snaží najít způsob, jak zabezpečit sebe i svou sestru a zároveň se pokouší vymyslet, jak splatit dluh všem svým sousedům...

Tuhle knihu jsem si vybrala proto, že hlavní hrdinka maluje obrazy. Hrozně ráda čtu o výtvarně nadaných lidech, neboť mě to inspiruje k vlastní tvorbě. Očekávala jsem ale něco docela jiného, v tomhle ohledu mě kniha bohužel poněkud zklamala. Příběh, který vypráví se tak trochu podobá telenovele, což mě sice nijak neuráželo, avšak postavy mi připadaly občas docela plytké a nezajímavé. Jude Deveraux tuto knihu v originále poprvé publikovala před třiatřiceti lety, čemuž zřejmě odpovídá i styl jejího psaní. Chvílemi je sice velice čtivý a poutavý, vzápětí ovšem klopýtá a nudí.

Přestože námět příběhu se mi zdál opravdu dobrý, jeho zpracování na mě neudělalo větší dojem. Kniha je rozdělená do tří částí a odehrává se v průběhu několika let. Na jednu stranu se mi líbilo vidět hrdiny stárnout a vyvíjet se, na stranu druhou na mě však kvůli tomu kniha působila poměrně odbytě. Jako by se autorka snažila vměstnat co nejvíce událostí do malého prostoru a tím pádem nedokázala plně využít jejich potenciál. Nemůžu si pomoct, ale kniha Jude Deveraux mi připomínala slabší odvar Danielle Steelové.

V celém příběhu nebylo příliš mnoho postav, ale většina z nich mi vůbec nebyla sympatická. Nerozuměla jsem jejich pohnutkám a jejich chování bylo chvílemi prostě divné. Prakticky nikdo z nich nebyl ze své podstaty dobrý nebo zlý, jejich jednání se velice různilo. Alespoň hlavní hrdinka mi však padla do noty. Snad jsem nesouhlasila se vším, co udělala, ale líbilo se mi její odhodlání. Dokonce i v těch nejtěžších chvílích se dokázala postavit na nohy a věřit, že všechno zvládne. Její vnitřní síla byla nesmírně inspirující.

Na celém příběhu se mi nejvíce líbilo přetváření rozpadlé španělské misie na rekreační středisko. Myslím, že to byl jeden z nejlepších aspektů celého příběhu. Právě o osudech lidí, kteří v Casa Grande žili a pracovali, mě bavilo číst nejvíc. Kdybych tedy měla na závěr nějak shrnout své pocity, řekla bych, že kniha Jude Deveraux vypráví docela průměrný příběh odehrávající se na překrásném místě. Z velké části mě bavilo jej číst. A i když ve mně nezanechal žádný hlubší dojem, doporučila bych ho čtenářům jako poklidné prázdninové čtení...

Hodnocení: 3/5

Za poskytnutí recenzního výtisku knihy mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví www.knihcentrum.cz.

Comments

  1. Jude Deveraux toho napsala velmi mnoho, proto zdaleka ne vše je propracované. Některé její historické romance se mi ale vážné líbily. Jen nedoporučuji číst od ní cokoliv zasazené do 20. století a i u historických romancí je třeba počítat s tím, že postavy nemají nijak propracovanou psychologii, :) to už je ale jednoduše rys žánru.

    ReplyDelete
  2. Knihu jsem neznala, ale po přečtení tvé recenze bych si ji ráda koupila. :)

    ReplyDelete

Post a Comment