Dobrý proti severáku / Každá sedmá vlna

Původní název: Gut gegen Nordwind / Alle sieben Wellen
Autor: Daniel Glattauer
Překladatel: Iva Kratochvílová
Nakladatel: Host
Rok vydání: 2015
Počet stran: 445
Vazba: paperback
 
"Kolem nás nejsou žádní lidé. Bydlíme nikde. Nemáme žádný věk. Nemáme tváře. Nerozlišujeme den a noc. Nežijeme v čase. Máme jenom své dva monitory, každý tajně a přísně sám pro sebe, a máme společného koníčka: zajímáme se o tu druhou úplně cizí osobu."

Emmi Rothnerová chce zrušit předplatné časopisu Like a omylem se s tímto problémem obrátí na Leo Leikeho. Ten jí odepíše, aby vyvrátil vzniklé nedorozumění s jeho e-mailovou adresou. A tak se stane, že se oba dají do řeči, rychle si padnou do noty, a brzy zjistí, že si už bez svého vzájemného dopisování neumí představit ani jediný den svého života.
 

"A teď jste na řadě zase vy, napište mi něco, Emmi. Psát je jako líbat, jenom bez rtů. Psát je jako líbat v hlavě."

Je absolutně nemožné, abyste nepropadli lásce ke knize Daniela Glattauera. Tahle kniha je totiž stejně skvělá jako pocit, který vás naplní, když vám přijde velice očekávaná zpráva od člověka, se kterým byste si uměli představit zbytek svého života. Je jako štěstí, které vás naplní, když se čerstvě zamilujete. Daniel Glattauer to se slovy opravdu umí. Píše báječně, píše upřímně a píše s citem. Při čtení jeho slov prožijete tolik emocí, že se z nich budete muset ještě dlouho vzpamatovávat. Dovedu si docela dobře představit, že bych s jeho slovy strávila zbytek svého života. To by byla vážně paráda.
 
Je krásné dopisovat si se spřízněnou duší. Většinou není snadné takovou duši najít, ale Emmi a Leovi se to poštěstilo. Našli se. A jejich e-maily jsou plné vášně, radosti, smutku, štěstí, zoufalství, přátelství, vtipu, lásky a napětí. Zkrátka plné citů. A vy je můžete číst, být s nimi u jejich seznámení, zahořívání lásky a jejího postupného vrcholení. Daniel Glattauer vytvořil ve své knize něco úžasného. Složil ji celou z dialogů - nejzábavnější a nejzajímavější části každého příběhu. Jeho kniha má podobu moderního dramatu. On opravdu moc dobře ví, co jeho čtenáři chtějí a umí to skvěle podat.

Knihy psané formou dopisů nebo e-mailů mi až do této chvíle přišly o něco ochuzené, Daniel Glattauer však svým dílem dokazuje, že epistolární román má velký potenciál. A co víc, ve své knize jej dokázal plně využít. Dobrý proti severáku je fantastická romantická komedie, kterou je radost číst. Emmi a Leo jsou opravdoví hrdinové a já jsem jim od začátku do konce fandila. Bavili mě jejich filosofické rozhovory nad vínem, jejich lehký cynismus a osobitý humor, který často prosakoval jejich slovy. Tahle kniha - to byl prostě zážitek...

Autor napsal pokračování s názvem Každá sedmá vlna až na přání svých čtenářů. Já si však neumím představit, že by jej nenapsal. Tyhle dvě knihy jsou pro mě prostě jedna. Jedna bez druhé by nebyla kompletní. Proto se mi líbí, že se je nakladatelství Host rozhodlo vydat v tomto krásném paperbacku dohromady. Přesně tak, jak k sobě patří. Pokud doma nemáte obě dvě knihy, raději se do čtení nepouštějte, dokud je obě mít nebudete, protože je docela dobře možné, že byste z čekání na pokračování dostali infarkt. Ano, až tak napínavý je příběh Emmi a Lea...

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. Vypadá to na skvělou knihu. Kouknu se po ni. Nemám moc ráda dopisování přes e-maily, když jsou v knize, ale jak píšeš, tak by to mohlo být dobré. :)

    ReplyDelete
  2. Knizku neznam, ale knihu jsem slysela ctenou na Ceskem rozhlase Dvojka a zaujala me. Tady u me ( Francie) ji zkusim sehnat v nemcine.
    Chodim sem desne rada uz jsem se nechala inspirovat. Moc dekuji . Misa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milá Míšo, to já moc děkuji. Jsem opravdu ráda, že se na můj blog ráda vracíte. Snad Vám ještě přinese mnoho inspirace... :-) Přeji krásné slunečné dny...

      Delete
  3. Po knížkách tohoto autora už delší dobu pokukuji. A četla jsem samé pozitivní ohlasy, včetně toho tvého. Tak si to třeba pořídím na příštím Světě knihy, do té doby snad budu mít nové místo na knížky. :D

    ReplyDelete

Post a Comment