The Nicholas Sparks Book Club| Zápisník jedné lásky

Původní název: The Notebook
Autor: Nicholas Sparks
Překladatel: Věnceslava Lexová
Nakladatel: Ikar
Rok vydání: 2014
Počet stran: 160
Vazba: vázaná

Noah Caulhoun kdysi slíbil své první lásce, že opraví starý venkovský dům na plantáži a přetvoří jej na překrásný domov pro něho a pro ni. Od té doby uplynulo spoustu let a věci už dávno nejsou takové jako dřív, Noah však svůj slib opravdu dodrží. Stále na Allie nezapomněl a téměř všechno mu ji připomíná. Myslí si, že ji už navždy ztratil, když se náhle objeví před jeho domem...

"Zůstanu s tebou, 
dokud tě slunce nevyloučí ze svého jasu, 
vody ti neodepřou svůj lesk 
a listí svůj tichounký šepot."

V průběhu minulého měsíce měl náš čtenářský klub Nicholase Sparkse za úkol přečíst Zápisník jedné lásky. Velmi jsem se na knihu těšila, protože právě tuhle jedinou z jeho knih jsem do této chvíle ještě nečetla - což je poněkud bizarní, protože vyšla jako první. Tak jako u většiny jeho příběhů jsem nejprve viděla film, který byl podle ní natočen. Jelikož jsem se totiž právě přes filmy k tomuto spisovateli dostala, stala se už z toho jakási tradice - vidět nejprve film a pak až si přečíst knihu. V tomto případě se to navíc ukázalo jako správný postup. Film totiž hodně napomohl k tomu, abych si knihu o něco víc oblíbila. Bez něj bych si k příběhu hledala cestu asi docela těžko.

Miluji knihy Nicholase Sparkse, ale Zápisník jedné lásky mě bohužel oslovil ze všech nejméně. Není to tak, že by kniha byla špatně napsaná nebo se mi nelíbil její příběh. Právě naopak. Styl psaní Nicholase Sparkse je v této knize asi vůbec nejdojemnější a nejpoetičtější. A příběh je to také překrásný. Problém je v tom, že Sparks se tady nesoustředil na začátek, jak tomu u většiny příběhů o lásce bývá, ale spíše až na jeho konec. Nedal mi prostor k tomu, abych hlavní hrdiny nejprve poznala a začala je mít ráda. Události jejich vzájemného poznávání, které jsou pro mě v tomhle ohledu tak důležité, shrnul do pouhých pár vět, a tak mi bylo zatěžko uvěřit v jejich hlubokou lásku, jak je v knize popsána. A právě proto, že jsem jí neuvěřila, jsem byla z knihy poněkud rozpačitá. A je to opravdu velká škoda, protože příběh Allie a Noaha má v sobě tolik potenciálu. Ale myslím, že ho tentokrát Nicholas Sparks tak docela nevyužil.

Na druhou stranu je tím tato kniha hodně odlišná od ostatních. Vsadila bych se, že knih o mladé lásce jsme již četli desítky, nebo dokonce stovky, ale o lásce ve stáří se zase tak moc nepíše. Líbilo se mi, jak Sparks vykreslil vztah mezi Noahem a Allie na sklonku jejich společného života. Jejich vzájemné porozumění a odhodlání vytrvat do konce bylo úžasné a inspirující, i když srdceryvné. Užívala jsem si čtení jeho půvabných slov a líčení překrásné přírody, do níž byl děj příběhu zasazen. Ale nezamilovala jsem se do jeho hrdinů, neboť jsem je vlastně ani pořádně neznala. Přestože je mi to skutečně líto, takhle to na mě zkrátka působilo. Nakonec to byly právě a jen jeho slova, která mě na konci rozplakala, nikoliv láska Allie a Noaha. Kniha se mi líbila, ale nezamilovala jsem se do ní jako do většiny jeho ostatních, proto ji také nemůžu hodnotit plným počtem hvězdiček. Napříč tomu si však myslím, že má kniha mnohé, co sdělit, a tak bych ji rozhodně doporučila dále...

Hodnocení: 4/5

Comments

  1. zbožňuju tu knížku :) krásná recenze i fotky :)

    ReplyDelete
  2. Zbožňuji film, ale bohužel jsem knihu ještě nečetla. :)

    ReplyDelete
  3. Krásné fotky jako vždy. Zápisník jedné lásky na mě také působil rozpačitě. Je to krásný příběh ale Sparks ho bohužel příliš nerozepsal. Za to film je překrásný a vždy mě dojímá.

    ReplyDelete

Post a Comment