everyday post| The Art of Dreaming


"I wish, as well as everybody else, to be perfectly happy; but, like everybody else, it must be in my own way."
(Jane Austen, Sense & Sensibility)

Začalo léto a já, ačkoli musím chodit i do práce, trávím spoustu času na naší zahradě plné růží a levandule mezi stránkami knih. Konečně pro mě nastalo období Jane Austenové, což znamená, že jsem se poprvé pustila do jejích románů. Všechny její příběhy znám a dávno jsem si oblíbila hrdiny, jimž svým perem propůjčila nesmrtelnost, ale nikdy dřív jsem je ještě nečetla. Chvíle, kdy poprvé otevírám její knihy a začítám se do nich, jsou tedy pro mě určitým způsobem magické. Nyní mohu prohlásit, že jsem se kromě příběhů zamilovala i do jejích slov. Začala jsem jejím prvním publikovaným románem Sense & Sensibility. Rozhodla jsem se její knihy číst v angličtině. Tak nějak to přirozeně vyplynulo. Chtěla jsem se s jejím dílem seznámit v originále - moci se napoprvé setkat s jejími pravými slovy, přesně takovými, jaká ona sama tehdy v osmnáctém století volila, když se jí v mysli začal rodit jeden příběh za druhým - aniž bych svůj první dojem podřizovala českému překladu... Snad právě působením kouzelných slov Austenové se právě nacházím v nostalgické náladě, jsem romantická a zamyšlená a neustále sním. Následující snímky zachycují atmosféru mých dní. Doufám, že se vám budou líbit a navodí vám v srdcích harmonii stejně tak, jako ji mně v těchto chvílích navozují knihy Jane Austenové. Pokud jste již Jane Austenovou četli, zajímalo by mě, jaká z jejích knih je vaší nejmilejší. Můžete se mnou sdílet veškeré své postřehy a dojmy z jejího díla dole v komentářích...




Comments

  1. Moc hezké fotky.
    http://kniho.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  2. Já jsem Jane Austenovou ještě nečetla, ale taky bych během léta ráda přečetla Rozum a cit a Pýchu a předsudek. :) Jen si asi netroufnu na originál... :)

    Pěkné fotky! :)

    ReplyDelete
  3. Anonymous4/7/15 10:26

    Mám nejraději Persuasion. Skoro nikdo to tedy nechápe, ale kapitán Wentworth a vůbec ten jejich vztah, druhá šance... Prostě to ve mně rezonuje. A velice mne mrzí, že nemá žádnou slušnou filmovou/seriálovou adaptaci.

    Rozum a cit mám popravdě raději jako film, ale zase to byla první kniha, kterou jsem od J. A. četla,takže k ní mám nostalgický vztah.
    Emma je fajn, taková zábavná a myslím, že čtenářsky i velmi oblíbená.
    Northanger Abbey nic, co bych musela číst znovu.
    Pýchu a předsudek samozřejmě nezmiňuji, ta je perfektní :)
    No a znovu mi dochází, že Mansfeld Park jsem pořád ještě nečetla, ačkoliv ty ostatní mnohokrát... Budu to muset napravit :)

    Užij si četbu, já vždycky lituji, že už mám všechny tyhle knihy přečtené ;)

    Fotky jsou krásné jako vždy, ale ta první je geniální!

    L.

    ReplyDelete
  4. Krásne fotky! :) Ja som od Austenovej zatiaľ čítala len Pýchu a predsudok a to ma úplne dostalo. Priznám sa, že som v tom čase ešte netušila kto je vlastne Jane Austenová a ten názov knihy mi bol povedomý, tak som si to prečítala :D Asi som urobila dobre, že som o knihe predtým vôbec nič nevedela, lebo tým ma mohla prekvapiť :)

    ReplyDelete
  5. Fotografie jsou jako obvykle naprosto dechberoucí. :)
    I já nejraději čtu Austen v létě; zatím jsem od ní četla pouze dvě knihy, ale právě Rozum a cit se mi líbil nejvíce, nejspíš kvůli tomu, že jsem ji taky četla v originále.

    ReplyDelete
  6. Zatímco na filmy koukám zásadně v originále s anglickými titulky, knihy čtu jedině v češtině. Překladem se z nich sice může hodně kouzla vytratit, ale knihy v angličtině mi prostě z nějakýho důvodu nejsou tak blízký... :) Rozum a cit jsem zrovna před pár dny dočetla, teď mě čekají filmy a seriály :) Víc si mě ale získala Pýcha a předsudek, postavy tam mi mnohem víc přirostly k srdci, přišly mi tak nějak... živější. V nejbližší době bych si chtěla přečíst asi Emmu.

    ReplyDelete
  7. Jak ty to děláš .... vždy dokážeš zachytit romantický okamžik :)
    Tvé fotografie jsou opravdu kouzelné a moje oči se nad nimi nikdy nepřestanou rozplývat :)

    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  8. Ja si tiež plánujem cez leto prečítať knihu od Jane, Pýchu a predsudok. Už ma čaká na poličke a podľa toho ako ma zaujme si ďalšie jej knihy dokúpim. Inak, aká je to knižka - tá otvorená s obrázkami? :)

    ReplyDelete
  9. Do knih od Jane Austen už se chci pustit hodně dlouhou dobu a pořád se k tomu jaksi nemůžu dostat. Jako první mám v plánu přečíst Pýchu a předsudek a jsem vážně zvědavá, jestli mě knížka nadchne tak moc jako ostatní.

    Opět úžasné fotky, ta s levandulemi a přeposlední se svíčkami jsou parádní! :-)

    ReplyDelete
  10. Krásné :-). Já jsem teď dokončila svoji sbírku Jane Austenové, takže se taky těším, až si počtu :).

    ReplyDelete
  11. Krásné fotky. Já jsem od Jane Austenové četla zatím pouze Pýchu a předsudek. Kniha se mi moc líbila a já se těším až si někdy přečtu nějakou další její knihu. Bohužel si asi budu muset vystačit s českým překladem, neboť si na originál netroufnu. Nejsem až tak dobrá angličtinářka, ale možná časem :)

    ReplyDelete
  12. nádherné fotky :-) ty svíčky ve tmě jsou kouzelné...

    ReplyDelete
  13. Knihy od Jane Austen miluji naprosto nejvíce. :) Četla jsem už skoro všechny její knihy, bohužel zatím jen v češtině, ale brzy se také chystám na originál. :) Momentálně čtu opět (asi po čtvrté) Opatství Northanger. :) Ale nejraději mám asi Pýchu a předsudek. :)

    ReplyDelete
  14. Překrásné fotky, Verunko! :) Vím, že je to ohraná odpověď, ale zatím je mou neoblíbenější Pýcha a předsudek (neměla jsem zatím to štěstí přečíst všechna díla od Jane Austenové). A hned na druhém místě je Mansfieldské panství.
    Anglická vydání, která máš jsou dechberoucí. Doufám, že si budeš čtení Austeniných románů užívat stále víc a víc :)

    ReplyDelete
  15. Nejraději mám Pýchu a předsudek, Annu Elliotovou a Northangerské opatství. Když jsem před několika lety četla Northangerské opatství, byla jsem právě na dovolené v Rakousku. Jeli jsme do Hallstattu, což je jedno z nejkrásnějších míst, kde jsem kdy byla. Malebné město obklopuje jezero a nad jezerem se tyčí hory...nejkrásnější bylo, když jsem si na lodičce uprostřed jezera vytáhla knížku a začetla se...ale číst knížky Jane Austen je vždycky skvělý zážitek, ať už je čtu kdekoli...:)

    ReplyDelete

Post a Comment