The Jane Austen Book Club| Movie Review



"All Jane Austen, all the time. It's the perfect antidote."
~Bernadette

Tolik miluji tento film. Viděla jsem ho už tolikrát, že bych to ani nedovedla spočítat. Na příběhu, který vypráví, je něco docela magického. Něco, co mě nutí se usmívat a občas dokonce plakat. Kdykoliv potřebuji trochu pomoct se zvednutím nálady, pustím si tenhle film. A potom se najednou všechno zdá o moc lepší. Často se cítím osamnělá, ale film "Láska podle předlohy" je jednou z věcí, které mi dávají najevo, že nejsem sama. A to je ta nejkrásnější věc, která je pro mě hodně důležitá. Je opravdu hezké mít něco, co s vámi tak souzní, a o čemž víte, že tu pro vás bude, kdykoli budete potřebovat.

Tento film byl natočen podle stejnojmenného románu od Karen Joy Fowler, který taky miluji. Vlastně jsem nejprve viděla film a teprve potom si přečetla knihu, ale kniha i film se v mých očích stali něčím neoddělitelným. Když myslím na tento příběh, vidím směsici autorčiných slov a snímků z obrazovky. A miluji to obojí, ale je pravda, že jsem film musela zhlédnou nejméně dvakrát, než jsem se do něj zamilovala. Mám pocit, že se vždycky zamilovávám tímto způsobem. Má láska pak ovšem trvá už napořád.

Příběh vypráví o pětici žen, jejich životy se náhle obrátily vzhůru nohama a ony si přestávají vědět rady. Nejstarší Bernadette přijde s nápadem založit knižní klub, který má za úkol přivést je na jiné myšlenky a rozveselit jejich duše. Každý měsíc budou společně číst romány Jane Austenové a následně se scházet, aby probraly své pocity a poznatky z díla této nejslavnější anglické autorky 19. století. Protože však Jane Austenová napsala románů šest, přidá se k nim ještě jeden muž jménem Grigg, který má do jejich čistě dámské společnosti vnést trochu toho mužského nadhledu...

Pravděpodobně bych mohla vypnout zvuk a pronášet dialogy namísto herců, jenomže mě nikdy nepřestane bavit poslouchat jejich diskuzi o románech Jane Austenové. Myslím, že to je ta nejúžasnější věc na tomhle filmu, ačkoli není zdaleka jediná. Jsou to také propracované postavy bojující se svými životy, které mě velice inspirují. Mám obzvláštní slabost pro Grigga. On je prostě báječný; vnímavý, svérázný, vytrvalý, nadšený téměř ze všeho a velmi vtipný se svým osobitým smyslem pro humor. S někým jako je on se zkrátka musíte cítit dokonale živí. A já ho prostě zbožňuju. Což mi připomíná, že si brzy musím přečíst jeho oblíbenou knihu od Ursuly Le Guin "Levá ruká temnoty".

Jak jste už asi pochopili, tomuto filmu jsem totálně propadla. A doporučila bych ho úplně každému, neboť mám za to, že každý z nás si v něm najde něco, co je mu blízké. Řekla bych, že Jane Austenová je tak nějak vepsána do každého z nás. Jsem si jistá, že se mnou po zhlédnutí Lásky podle předlohy budete souhlasit. Také bych ráda znala váš názor na tento film. Pokud jste ho už měli možnost vidět, budu moc ráda, když mi napíšete dolů do komentářů.

"I wanna pull the covers over my head and read novels."
~Sylvia


"Isn't physical attraction one of the ungovernable forces? You know, like gravity-- that's what we like about it. Downhill, release the brakes, loosen the grip and then-- whoosh!"
~Grigg

I love this film so much. I've watched it so many times that I wouldn't be able to even count it now. There is something magical about the story. Something that makes me smile or cry even. I feel very connected to it. Whenever I need a little help with rising my spirits, I always run this film. And then suddenly everything seems much more better. I feel like I am just on my own most of the time, but "The Jane Austen Book Club" is one of those things that give me notion I am not alone. And it is the most beautiful thing which is very important to me. It is really nice to have something familiar, about which you know it will be here anytime you might need it.

This film is based on the homonymous novel written by Karen Joy Fowler which I love very dearly, too. I've actually seen the movie first, and read the book just afterwards, but they both became too tight together to me that I can't separate them anymore. When I think about the story, I see mixture of Fowler's words and pictures from the screen. And I love both of it. It is truth, though, that I needed to watch the film at least two times before I fell in love with it. It seems to me that I always fall in love with things this way. But then my love lasts forever.

The story is about five women whose lifes are completely over the control and they cannot cope with them anymore. The oldest of women, Bernadette, comes up with the idea of establishing a book club which aims to bring some cheerfulness to their lifes. They are supposed to read one of the Jane Austen's novels each month and then they will meet to discuss their findings and share their feelings about these books written by the most famous English female author of the 19th century. However, Jane Austen wrote six novels, and hence one men named Grigg will join in their female company to bring a little bit of the male perspective in there...

I could probably turn the sound off and utter the dialogues instead of actors but I will never ever get tired of listening their discussion about the Jane Austen's novels. I think it is the very most amazing thing about the movie and book. Although it is not just that. There are also these sophisticated characters, who are struggling with their lifes. And every one of them inspires me really a lot. I have a special weakness for Grigg. He is just fabulous; receptive, distinctive, steadfast, thrilled from almost everything and very funny with his own specific humor. With someone like him you just certainly must to feel like you are completely alive. And I absolutely adore him. Which reminds me that I should read his favorite book by Ursula Le Guin "The Left Hand of Darkness" as soon as possible.

As you can probably guess I am completely stuck in love with this movie. And I would recommended it to everyone, cause I think that each of us can found something common with that, you know? I would say Jane Austen is apparently inscribed in everybody. I am sure you will agree after seeing The Jane Austen Book Club. Also, I would like to know your own opinion about this film. So if you have already watched it, feel free to let me know in the comment section down below...

Comments

  1. Anonymous18/7/15 20:44

    Super nápad psát dvojjazyčně, pocvičíš se jak ty, tak já, protože jsem si článek přečetla v anglické podobě a musím říct, že i v AJ máš super styl :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je skvělé, moc děkuju za milý komentář... :-) Netuším, jestli se mi psaní v angličtině nějak zúročí, ale baví mě to a snad se díky tomu v angličtině i zlepším...

      Delete
  2. Veronika, po dočítaní Tvojho článku som si šla film rovno stiahnúť. Musím povedať, že som pri ňom strávila príjemné popoludnie :) Veľmi sa mi páčili postrehy postáv o jednotlivých knihách Jane Austen a tiež myšlienka knižného klubu, ako takého :) :) Ak, však, tento film porovnám s Austenland-om, ktorý je tiež s tematikou Jane Austen,tak ten sa mi páčil viac. Ja som toto leto, zatiaľ, čítala Opátstvo Northanger, na ktoré pripravujem recenziu :) :) Bola to už štvrtá kniha od tejto skvelej autorky a ohromne sa teším na tie, ktoré mi ešte ostali. Inak Ti ďakujem za príjemný filmový typ :) :)

    ReplyDelete
  3. Verčo, děkuji za tip na film, hned jsem si ho musela stáhnout :-) Dnes si udělám chvilku, a kouknu na něj :-) Jsem asi jediná, kdo knihy Jane Austenové ještě nikdy nečetl :-D Jakože, už hodněkrát jsem byla v pokušení si nějakou knihu koupit, ale vždy jsem si to rozmyslela, pak mi ovšem došlo, že všechno má svůj čas a že nikdy není pozdě její knihy začít číst. :-)

    ReplyDelete
  4. Film som videla už veľmi dávno, ale viem, že sa mi veľmi páčil. Asi by som sa naň mala pozrieť znovu. Bohužiaľ, knihu som nečítala, ale možno sa k nej raz dostanem :)

    ReplyDelete
  5. Veru děkuji za doporučení tohohle filmu. Parádní, včera v noci mi hodně zvedl náladu! Prosím klidně další tipy :D ;)

    ReplyDelete

Post a Comment