Kdybychom se neviděli

Original title: The Last Time We Say Goodbye
Author: Cynthia Hand
Publisher: CooBoo
Publication date: 2015
Pages: 320

This book tells a story about a smart girl Lex whose lost her younger Brother Tyler. It's a story about how she try to cope with the pain that is ripping her through. It's about how she try to reintegrate into the group of her close friends again and find the way back into love. A the beginning it seems to her that she lost everything but then she realizes that it's not true.

I've read the first book in the Unearthly trilogy by Cynthia Hand a few years ago and I quite liked it. So when I saw her new book while browsing through a bookstore, I've thought it could be good. I've bought it and started to read it immediately when I came home. It was really impressively written story and I could not put it down till the end. But I have to say that it was frightening a little bit and I could not fall asleep for a couple of days after reading it.

"Time passes. That's the rule. No matter what happens, no matter how much it might feel like everything in your life has been frozen around one particular moment, time marches on."

I've had no idea what the book is all about when I was about to get into it therefore I wasn't prepared for the immensely sad part of the story. And it was even worse when I've learned that the author wrote it on the basis of her own experiences. I've read a novel "The Virgin Suicides" by Jeffrey Eugenides a year ago but this book had had completely different impact on me. I wasn't so depressed after reading it. It was written in so poetic and even romantic way that I just let myself drift on the beautiful words. On the other hand "The Last Time We Say Goodbye" was written in really painful fashion and reading it made me feel totally miserable. I don't regret I read it. I think it was worth to pass through. But I would recommend to you to read it when you are not in a very bad mood.

Now, let's move on to the merrier part. I grew fond of the main protagonist Lex. She was really entertaining. I adored how she always converted life issues into math equations. Her personality was very unique and I liked to read about her thoughts. Her strength was greatly inspiring to me.
Cynthia Hand wrote this book in an original way and I am glad I've had the opportunity to read her moving story. It definitely convinced me to read more books by her. But I hope her next books inspired by her life will be more happier. I can remember that her love stories were absolutely magical...

***

Kniha Kdybychom se neviděli vypráví příběh chytré dívky Lex, která přišla o svého mladšího bratra Tylera. Je to příběh o tom, jak se snaží překonat svoji bolest, která ji trhá zevnitř. O tom, jak se snaží opět začlenit do kolektivu svých blízkých přátel a znovu najít způsob, jak milovat. Zpočátku se jí zdá, že ztratila úplně všechno, ale poté si uvědomí, že to není pravda.

Před několika lety jsem četla první knihu ze série Nadpozemská od Cynthie Hand a docela se mi líbila. Když jsem tedy před nedávnem brousila knihkupectvím a zahlédla její novou knihu, říkala jsem si, že by to mohlo být dobré. Koupila jsem si ji a hned po příchodu domů se do ní pustila. Byl to opravdu působivě napsaný příběh a bylo nemožné jej v průběhu čtení odložit. Ale musím říct, že byl i docela děsivý a několik dní po jeho dočtení jsem nemohla v klidu usnout.

"Nejlepší věci jsou takové. Ty nejkrásnější věci. Část jejich krásy vychází z toho, že žijí krátce. Nikdy nebudou tak krásný, jako jsou v tuhle chvíli, tak si je teď musíme užívat."

Neměla jsem vůbec tušení, o čem kniha je, než jsem se do ní pustila, proto jsem nebyla připravená na tu nejvíce skličující část celého příběhu. A bylo to ještě mnohem horší, když jsem se dozvěděla, že při psaní autorka čerpala z vlastních prožitků. Před rokem jsem četla román Sebevraždy panen od Jeffreyho Eugenidese, ale jeho příběh na mě měl absolutně odlišný dopad. Nebyla jsem tak deprimovaná poté, co jsem jej dočetla. Byl napsán velice poeticky, dokonce romanticky, a tak jsem se jen nechala unášet jeho krásnými slovy. Oproti tomu kniha Kdybychom se neviděli je napsána velice bolestivě a její čtení ve mně vyvolávalo pocit zničenosti. Nelituji toho, že jsem si ji přečetla. Myslím, že opravdu stálo za to jí projít. Ale doporučila bych vám, abyste ji nečetli, když se zrovna budete nacházet ve velmi špatné náladě.

Teď k té veselejší části. Velice jsem si oblíbila hlavní hrdinku Lex, která byla opravdu nesmírně zábavná. Líbilo se mi, jak vždy záležitosti života převedla na matematické rovnice. Její osobnost byla vážně jedinečná a mě bavilo číst o jejích myšlenkách. Její síla byla skutečně inspirující.
Cynthia Hand napsala tuto knihu velmi originálním způsobem a já jsem moc ráda, že jsem měla příležitost přečíst si její dojemný příběh. Opravdu mě to přesvědčilo k tomu, abych si od ní přečetla více knih. Jen doufám, že ty další inspirované jejím životem budou podstatně veselejší. Vzpomínám si, že její romantické příběhy byly naprosto kouzelné...

Ratings: 3/5

Comments

  1. Píšeš anglicky, protože chceš rozšířit své publikum, nebo protože to tvé nynější publikum vyžaduje? :)

    Tuhle knížku si, mimochodem, chci přečíst. :)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Pěkná recenze. :)

    Taky jsem před nějakou dobou četla Napozemskou a tehdy se mi to celkem íbilo, nicméně teď už YA romány tolik nečtu. Tato kniha ale vypadá zajímavě taky proto, že autorka čerpala ze svých zkušeností... jen se docela bojím toho depresivního tématu.

    ReplyDelete
  4. Anonymous8/10/15 21:43

    Když jsem viděla jenom název, lekla jsem se, že odjíždíš a končíš! Takže jsem nakonec ráda, že je to "jen" recenze. Ale číst bych to nemohla, nechci si ani představovat, že bych se musela smiřovat se světem bez bráchy. Ale líbí se mi převádění života na matematické rovnice, to zase ano!

    L.

    ReplyDelete
  5. Sometimes, peoples have a dark past. Sometimes, peoples write a dark stories about their lives. I know, ho much difficult is write a such a true story, becuase at the moment I write a book about my friend.
    and something dark publish to the world is admirible. So I must say, the author is really strong, althought I don´t know yet how is the book good or not.
    I wish you a good time, dear Verunka!

    ReplyDelete
  6. Já jsem na další knihu od Cynthia velmi zvědavá. Zatím jsem četla celou sérii Nadpozemskou a ta se mi moc líbila, tak doufám, že se mi bude líbit i její další tvorba :)

    ReplyDelete

Post a Comment