A Christmas Time

It's no secret that my favourite season of the year is a Christmas time. Every year I write about things I love about it. And even though I think I've already said everything, I still want to talk about yuletide this year as well. Because this blog is dedicated to all the pleasures of mine. And Christmas is one of the most important...
I can't think about anything that would be more splendid than reading some beautiful book in December. If there is one month in the whole year that is just absolutely perfect for spending some time between the pages of a storybook, then it definitely is this one. In my stack of books for this year's December you can find a huge book of winter fairy tales, some Christmas themed chick-lit novels and as traditionally A Christmas Carol by Charles Dickens, because without this book I couldn't imagine my Christmas. I will be also visiting a book by Louisa May Alcott because I was reading Little Women in this time last year and I've already started missing all of the characters from this story.
I think that the most wonderful thing about Christmas is that it is all the same every year, yet very different as well. Our family's Christmas has changed a lot during the years. We moved for two times so we have been celebrating at three very distinct places since I was borned. Our traditions have also altered a whole lot as I and my brother were growing up. And since we are not children anymore, I guess that our Christmas will be changing from now on.
This year is admittedly the most different for I am not going to spend Christmas at home with my family. As you probably know I've moved to London on my own. And because I am planing to start a work during the Christmas time, I can't go home. At first I thought that to be alone for the holidays will be the hardest part of moving abroad but it's actually not. The thing is that I miss my parents and my brother every single day since I left. It wasn't better before and it's not worse as the Christmas is coming. It's still the same.
The truth is that forthcoming Christmas makes me happy as well as they did all the years before. I drink hot chocolate with candy cane while reading beautiful stories about this magical time that warm my heart. I listen to Christmas songs and spend my evenings in bed while watching my favourite Christmas movies like The Grinch, While You Were Sleeping, The Holiday, You've Got Mail or Love Actually. And I take a long walks around the city with a mulled wine in my hands and a little smile on my lips...

Tell me what do you like the most about Christmas and what book is your company at the moment...?

***

Není žádným tajemstvím, že čas Vánoc je mým nejmilejším obdobím v roce. Každý rok píšu o věcech, které mám na nich tak ráda. A i když mám takový pocit, že už jsem řekla docela všechno, chtěla bych o Vánocích psát i letos. Protože tento blog je věnován všem věcem, které mi dělají radost. A Vánoce jistě patří k těm nejpodstatnějším z nich...
Nenapadá mě absolutně nic úžasnějšího, než čtení nějaké krásné knihy v Prosinci. Pokud je tu jeden měsíc, který by byl přímo dokonalý pro strávení trochy času mezi stránkami knih, pak je to jedině tento. V mojí hromádce knih na letošní prosinec byste našli obrovskou knihu zimních pohádkových příběhů, také pár vánočně laděných chick-lit románů a jako již tradičně Vánoční koledu od Charlese Dickense, neboť bez ní už si své Vánoce nedovedu představit. Mám také v plánu navštívit Malé ženy od Louisy May Alcottové, kteroužto knihu jsem četla touhle dobou minulý rok a jejíž hrdinové už mi pomalu začínají scházet.
Myslím, že nejkrásnější na Vánocích je to, že jsou každým rokem stejné, a přitom tolik odlišné. Naše rodinné Vánoce se během let mnohokrát změnily. Dvakrát jsme se za můj život stěhovali, Vánoce jsme tedy trávili na třech docela rozdílných místech. Také naše tradice se postupně měnily, zatímco jsme s bráchou vyrůstali. A protože už nejsme dětmi, domnívám se, že naše Vánoce budou procházet změnami i nadále.
Tento rok je nesporně tím nejodlišnějším ze všech, neboť na Vánoce nepojedu domů a nebudu je tak moci trávit se svojí rodinou. Jak asi víte, sama jsem se přestěhovala do Londýna. A jelikož mám v plánu během Vánoc pracovat, nebudu moci letět domů. Zpočátku jsem si myslela, že být sama na svátky bude tou nejtěžší částí stěhování se do zahraničí. Ale ve skutečnosti tomu tak není. Jde o to, že své rodiče a bratra postrádám každičký den od mého odjezdu. Nebylo to lepší, ale není to ani horší s příchodem Vánoc. Je to stále stejné.
Pravdou je, že nadcházející Vánoce mě dělají šťastnou úplně stejně tak jako všechny ty roky předtím. Piji horkou čokoládu s cukrovou hůlkou a přitom si čtu krásné příběhy o tomto magickém čase, které mě hřejí na srdci. Poslouchám vánoční písničky a sleduji své nejoblíbenější vánoční filmy, jakými jsou například Grich, Zatímco jsi spal, Prázdniny, Láska přes internet nebo Láska nebeská. A chodím na dlouhé procházky po městě se svařeným vínem v rukou a lehkým úsměvem na rtech...

Řekněte mi, co máte na Vánocích nejraději a jaká kniha vám nyní dělá společnost...?

Comments

  1. Bez Grinche pro mě nejsou Vánoce. :) Pak taky Prázdniny, Anděl Pane a různé další české pohádky. :)
    Budu číst Vánoční koledu (Poprvé), ale až na Vánoce, teď mám tolik zkoušek ve škole, že nestíhám.

    Krásné fotky. :)

    ReplyDelete
  2. Krásné knihy, být sama ti rozhodne nezavidim. Vánoční koledu mám pujcenou z knihovny a behem Vánoc ji budu číst :)

    ReplyDelete
  3. Anonymous6/12/15 20:18

    Krásný článek, rozhodně bych si přála koupit a přečíst Vánoční koledu, ale nikde ji bohužel nevidím k sehnání...Díky Tvým recenzím jsem si přečetla už hromadu úžasných knížek, a třeba taková Jana Eyrová, do které bych se za normálních okolností pustila jen nerada, patří mezi mé nejoblíbenější:) Zkrátka, povinná četba pro mě jakožto středoškolačku nikdy nebyla příliš lákavá:). Stejně tak třeba knížky od Sparkse zbožňuji, a přitom bych si je dřív asi nepřečetla. Tvé recenze prostě navodí člověka hned skočit do nejbližší knihovny nebo knihkupectví a knížku si přečíst co nejdřív! :) Malé ženy jsem nečetla, ale vím, že si je musím pořídit...
    Vánoce miluju a nedokázala bych si je představit bez rodiny, a proto s Tebou velmi soucítím...I tak přeji, ať si svátky užiješ co nejvíce!:)
    Dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milá Dio, děkuji Ti za moc milý komentář. Opravdu mě potěšilo slyšet, že Tě mé recenze přivedly k některým knihám. To je vážně úžasné a mám z toho radost. A ještě větší radost mám z toho, že se Ti mé oblíbené knihy líbily... :-) Ano, je velká škoda, že Vánoční koleda už není k sehnání. To by jednoho přivedlo k šílenství, že nikdy nemůže sehnat knihu, kterou si přeje. Popravdě, tohle byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla přestěhovat do Anglie, tady se i stará klasická díla pořád vydávají. Nestane se, že bys nějakou knihu nemohla sehnat. Ba dokonce si můžeš vybrat třeba hned z pěti nebo deseti vydání... Možná, že když si to budeme hodně přát a věřit tomu, jednou to takové bude i v české republice. Nebylo by to krásné?

      Ještě jednou Ti děkuji a přeji nádherný předvánoční čas...

      Delete
    2. Anonymous9/12/15 16:59

      Také je mi líto, že se u nás nevydávají, když jsou to taková klasická a krásná díla. Ale to platí i současně, když vidím novou knížku od nějakého mého oblíbeného autora jen v originále a u nás to neplánují vydat...O to víc se snažím poslední dobou číst v angličtině. Na takovou Jane Austen bych si asi netroufla, i když zrovna od ní existují v originále tolik krásných vydání!
      Zrovna do nějakého knihkupectví v Londýně bych se jednou hrozně ráda podívala:) Až tam někdy pojedu, musím se Tě zeptat na nějaká zajímavá místa, kromě těch všeobecně známých, která stojí za to navštívit :)
      Dia

      Delete
    3. No jasně, až sem někdy pojedeš, určitě se mi ozvi. Ráda se tu s Tebou potkám a společně zajdeme na nějaká pěkná místa. Je jich tu velká spousta... :-)

      Delete
    4. Anonymous9/12/15 19:26

      Jéé, děkuju, to mě moc těší, to bych opravdu ráda! Budu na to určitě pamatovat :)
      Dia

      Delete
  4. Obdivuji tě za to, že Vánoce o samotě bereš tak statečně (samozřejmě chápu, že nic jiného, než to brát statečně nezbývá..). Pro mě už pár let nejsou Vánoce to co bývaly, protože jsme trávili Štědrý večer s rodinou a bylo nás hodně, ale někdo se s někým rozešel, někdo zemřel... a najednou jsou Vánoce o mnoho chudší, i kdyby bylo pod stromkem kdovíkolik dárků. Ale i přesto se na ně zase těším, baví mě zdobit si vánočně byt a poslouchat vánoční písničky :)

    ReplyDelete
  5. Casem jsem zmenila pohled na Vanoce a to vsechno kolem. U nas v Cechach zdobila stromek mamka potajmu, chodilo se pred veceri na hrbitov rozsvecet svicky, zvonilo se zvoneckem, k veceri byl vzdy kapr a bramor. salat .... proste takove zajete koleje, ale mile. Tady ve Francii je to hodne jine. Snazila jsem se to zpocatku udrzet, ty tradice ceske, ale jenom dochazelo k rozeprim. Ted je klukm 6 a 9 let. Stromecek mame zivi, cukrovi pecu a dopis a Pere Noel se taky pise. Ale jinak uz na to nelpim. Letos treba jedeme do Bretane k manzelovym rodicum na Vanoce a pristi rok zase do Cech. Vidis Veroniko, ani ja nejsem s mymi rodici :o( Ale clovek si zvykne, kdyz nemuze jinak. Proste se prizpusobuji okolnostem a rikam si, hlavne aby to zdravi bylo a ten zbytek uz nejak prijde sam.
    Preji ti krasny vanocni cas a pokus se to uzivat si !!!

    ReplyDelete

Post a Comment