Inkoustové srdce

Autor: Cornelia Funke
Překladatel: Emílie Harantová
Nakladatel: Euromedia Group, k. s. - Knižní klub
Rok vydání: 2010
Počet stran: 400
Vazba: Vázaná

Kniha vypráví o dvanáctileté Meggie a jejím tatínkovi, jemuž říká Mo. Oba žijí poměrně poklidným životem na venkově a sdílí spolu lásku ke knihám. Mo je šikovný knihvazač, který dokáže i ty nejpoškozenější svazky obléknout do nového kabátku a udělat z nich ozdobu knihovničky, a Meggie je nadšenou čtenářkou. Jejich dům je plný nejrůznějších knih a někde tam mezi nimi se skrývá jedna docela neobyčejná. Inkoustové srdce.

Příběh začíná ve chvíli, kdy Meggiina otce navštíví záhadný muž se třemi jizvami ve tváři. Jmenuje se Prašprst, jeho přítelem je oheň, s nímž dokáže nevídané věci, a jeho neodmyslitelným společníkem je Gwin - kuna s maličkými růžky na hlavě. Odkud přichází a co od Moa žádá?

Mo skrývá mnohá tajemství ve snaze chránit svoji dceru, zdá se ale, že události z minulosti jej začínají dostihovat, a tak společně s Meggii odjíždí v mikrobusu daleko na jih za tetou své ženy, Elinor, kde má v plánu se před temnou minulostí ukrýt. Elinor je taktéž velkou milovnicí knih. V jejím domě je jimi pokrytá každá stěna od podlahy ke stropu.

 "Některé knihy si vozila vždycky, jiné zůstávaly doma, protože se nehodily k cíli cesty..."

Ani tam však nezůstanou v bezpečí na dlouho. Brzy se objeví záhadní, tmavě odění muži a unesou Moa i Inkoustové srdce.
Prašprst Meggii slíbí, že ji za otcem dovede a Elinor se k nim přidává, neboť nechce dívenku nechat napospas polykači sirek, jak Prašprsta nazývá, kterému nedůvěřuje. Meggie však nemá jinou možnost, než mu věřit - kdo jiný by ji měl totiž k otci dovést - dělá ale dobře?

"Nad trávníkem náhle visela ohnivá koule planoucí zářivým jasem, která užírala tmu jako cosi živého."

Brzy vyjde najevo, že Moův hlas dokáže předčítáním vylákat postavy z knihy a je proto přezdíván Kouzelný jazyk. Vypráví své dceři, jak kdysi před lety vylákal z Inkoustového srdce tři muže, kteří teď po něm něco požadují. Ovšem to není všechno, nejen že z knihy při čtení někdo vystoupil, taktéž do ní někdo vstoupil. Kdo ten někdo byl a podaří se jim ho dostat zpátky?

"Ze stránek vyklouzlo cosi jiného, cosi dýchajícího, z masa a kostí."

Meggii, Moa, Elinor, Prašprsta a Gwina čeká spousta překážek a zkoušek na cestě ke šťastnému konci, který se zdá být v nedohlednu. Později se k nim přidává indický chlapec Farid, kterého Mo vylákal z Pohádek tisíce a jedné noci a také samotný autor Inkoustového srdce - Fenoglio. Co myslíte, podaří se jim příběh, který končí špatně, přepsat a obrátit zlo v dobro?

"Na spisovatele se dá pohlížet trojím způsobem: jako na vypravěče příběhů, jako na učitele nebo jako na kouzelníka..., ale převahu má kouzelník."

Tahle krásná kniha pro mě byla velmi milou připomínkou dětství. Její pohádkovské vzezření na mě působilo jako maminčino pohlazení. Vychutnávala jsem si každé slovo a nechala se jím vtáhnout do příběhu. Dovedla bych si představit, jak by bylo báječné, kdyby mi příběh někdo předčítal před spaním. Myslím, že tato kniha je k tomu jako stvořená.
Velmi jsem si oblíbila postavu Prašprsta. Ačkoli byl svým tvůrcem vyobrazen poněkud sobecky a bojácně, nakonec dokázal, že někde uvnitř je jiný - lepší - a že je skutečnou osobou, která se může vyvíjet, ne jen postavou na papíře, kterou si někdo vymyslel a přiřkl jí pár vlastností...
Knihu doporučuji všem, kteří mají rádi pohádky, věří ve šťastné konce a světy, které jsou úplně jiné, než ten náš, ale přesto existují, i kdyby jen za stranami knih.

Hodnocení: 5/5


Comments

  1. Tahle kniha se mi líbila strašně moc, už se hrozně těším, až budu číst další dva díly, zatím si je šetřím a ještě jsem po nich nesáhla, ale už to asi moc dlouho nevydržím, on to akorát není moc takový formát na tahání do školy, ale to nevadí, je to nádherné, možná by to bylo hezké čtení na zimní vánoční večery, uvidím. :)

    ReplyDelete

Post a Comment