Není přání jako přání

Původní název: Be Careful What You Wish for
Autor: Alexandra Potter
Překladatel: Dagmar Brejlová
Nakladatel: Radioservis, a. s.
Rok vydání: 2011
Počet stran: 320
Vazba: vázaná


Samostatná rusovlasá Londýňanka Heather se stále vyrovnává s nevěrou bývalého přítele, po němž jí zůstaly jen hořké vzpomínky a nesplacený byt. Jednoho dne v dešti potká cikánku, která jí vnutí vřes pro štěstí, který prý splní všechna přání. A svět se jako mávnutím kouzelného proutku skutečně začíná měnit a život se rozjasňuje. Splněná přání začínají nabírat na obrátkách, Heather je zaskočená tím, co se děje. Ale když do rodinného života zasáhne nečekaná a vážná nemoc otce, usoudí, že je nejvyšší čas na vřes zapomenout a ujasnit si priority. Váhá, jestli jí přání skutečně plnil vřes, nebo to byly shody okolností a náhody. Těžko říct…

Heather je obyčejná mladá žena, která pracuje ve firmě, jež fotí svatby. Proč obyčejná? Protože jako snad každá žena, také ona trpí nepříliš velkým sebevědomím. Má pár kilo navíc, nedávno se rozešla s přítelem, šéf jí naznačil, že pokud nepřijde velká zakázka, bude ji muset propustit, neboť nebude mít na její plat, a vůbec všechno jde tak nějak do háje. Heather však není ten typ, co se lituje, má spoustu přání a věří, že se jednou vyplní...

"Přeju si, abych:
  • si na záchodě v práci nemačkala pupínek na bradě.
Bohužel jsem to udělala a on si pak na podporu pozval pár dalších kamarádů.
  • dokázala vypít osm sklenic vody za den.
Pane jo, osm sklenic! Taková nuda, vždyť voda nijak nechutná.
  • už nikdy nemusela předstírat orgasmus.
(Už chápete, proč mě na přáních baví, že nemusí být realistická?)"

Pro Heather je její byt bez přítele příliš velký a taky by se jí hodilo pár peněz navíc, proto se rozhodne jeden pokoj pronajmout. Zájemce se objeví záhy. Gabe je sympatický blonďák v motorkářské bundě se spoustou pih na nose, který se chce stát slavným komikem. Nastěhuje se k Heather, a aniž by si to ona sama uvědomovala, postupně se stává součástí jejího života.

"Američané nebo Britové, mužští jsou všude stejní. Jednu věc jsem se naučila spolehlivě: nesnášejí, když je někdo sekýruje. A tak ho sekýruju..."

Jenomže Heather má oči jen pro svého extrémně krásného a extrémně dokonalého souseda Jamese, po kterém pěkně dlouho potajmu pokukuje. Proto, když ji jednoho dne pozve na rande, nedokáže odmítnout. Také v práci se věci obrací k lepšímu, firma získá zakázku, která by je mohla vytrhnout z potíží. Heather se navíc ozvou z prestižního časopisu, pro který si vždycky přála fotit. Dokonce i její postava jako by procházela změnami. Všechno je tedy takové, jak si vždycky přála, ale je teď opravdu šťastná? Co když to, po čem toužila, měla celou dobu před nosem a není to ani pan Dokonalý ani vysněná práce?

Tuhle knihu mám moc ráda. Autorka příběh píše čtivě, svižně a vtipně. Hlavní hrdinka je sice vyobrazena jako totální trdlo, ale i tak mi byla moc sympatická a po celou dobu jsem jí poctivě držela palce (to já ostatně dělám vždycky). Ač se to na první pohled nemusí zdát, námět této knihy je originální a velmi pěkně zpracovaný. Příběh má v sobě nádech nadpřirozena a je jen na čtenáři, zda se nevysvětlitelné příhody bude snažit nějak vysvětlit, nebo se rozhodne jim prostě věřit či je přisoudí náhodě. Kniha hezky vystihuje citát "Dávej pozor na to, co si přeješ." A já jsem si docela jistá, že si ji přečtu víckrát.

Hodnocení: 5/5

Comments