Polibek pro Annu

Původní název: Anna And The French Kiss
Autor: Stephanie Perkins
Překladatel: Jana Montorio Doležalová
Nakladatel:  COOBOO
Rok vydání: 2012
Počet stran: 336
Vazba: vázaná

Sedmnáctiletá Anna se cítí podvedená. Její rodiče ji totiž posílají na roční studium do Francie - přes půlku planety, do neznámého prostředí, aniž by navíc uměla slůvko francouzsky. Musí tak opustit své přátele, potenciální lásku i veškerá pohodlí amerického života a začít úplně nanovo. V romantické Paříži, ve městě, které nikdy nespí, se vrhá do nových vztahů i zkušeností a odhaluje v sobě skryté vlastnosti.

Polibek pro Annu zachycuje životy mladých lidí, kteří se setkají na americké internátní škole v Paříži. Anna sem přijíždí na přání svého otce, slavného spisovatele románů pro ženy, který je mezi čtenářkami velmi oblíbený, ale Anna jím pro jeho knihy, které jí připadají všechny stejné, opovrhuje.

Anna neumí francouzsky a Paříž je jí cizí, proto převážně zůstává v bezpečí za dveřmi svého pokoje, popřípadě v učebnách nebo jídelně. Brzy si ale najde přátele, kteří ji donutí poznat krásy tohoto města. Mezi nimi je i sympatický Angličan s uměleckým rozcuchem, sexy křivými zuby a francouzským jménem - Étienne St. Claire, který ji na první pohled okouzlí.

"Ukážu na svoje dveře, zatímco v hlavě mi chroustá: francouzský jméno, britský přízvuk, americká škola. Zmatená Anna."

Jenomže Anna už přítele má, i když daleko, a St. Claire je ostatně taky zadaný, navíc je do něj zamilovaná Meredith - dívka, která se Anny ujala jako první a vzala ji do jejich party. A pak, na konci školního roku se Anna vrací zpět do Ameriky. Zamilovat se do Étienna tedy podle všeho rozhodně není dobrý nápad, ovšem srdci neporučíme a láska už je zkrátka taková - nevyzpytatelná.

"Miluju, že čárce nad jeho křestním jménem se říká 'ostré znaménko' a že Étienne má ostrý přízvuk."

Anna má ráda filmy a St. Claire jí ukáže výhody toho, že se právě nachází ve městě filmu. Navštíví spolu spoustu kin a zhlédnou mnoho filmů, také ji provede po památkách, o kterých je přesvědčený, že je prostě musí vidět, aby vůbec mohla říct, že kdy byla v Paříži.

"Pro nás dva není domovem místo. Je to ten druhý. Konečně jsem doma."

Je zřejmé, že ani Étiennovi není Anna lhostejná. Jak si poradí se všemi překážkami, kterých je nakonec ještě mnohem víc, než by se mohlo zdát? Co všechno se Anna v Paříži naučí, kromě toho, že se zlepší ve francouzštině? Je možné, aby jediný rok změnil veškeré její vyhlídky do budoucna? Co všechno Anna během tohoto roku ztratí a co naopak získá?

Polibek pro Annu je moc milé čtení jako stvořené pro prázdninové letní dny. Přestože zápletka není bůhvíjak závratná, napjatí a plní očekávání budete stejně, a to z jednoho prostého důvodu, Anna i její noví kamarádi se stanou vašimi přáteli a vy jim budete držet palce. Budete se s nimi smát a doprovázet je na večerních procházkách Paříží. Společně budete obdivovat katedrály, kostely, náměstí a mosty se sochami, jež město zdobí a při čtení vám bude na tváři hrát úsměv. Tahle krásná kniha vás naplní pohodou a harmonií a zcela určitě se k ní jednou rádi vrátíte anebo ji necháte putovat mezi svými bližními, aby udělala radost také jim.
Holky se zamilují do St. Cleira a kluci... no, ti Annin příběh pravděpodobně číst nebudou, ale kdyby přece, myslím, že se bude líbit i jim. Já zkrátka nemůžu jinak, knihu hodnotím plným počtem hvězdiček a těm, kdo mají rádi šťastné konce, ji doporučím všemi deseti.

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. Tuto knihu, i tu spisovatelku, jsem si zamilovala.

    ReplyDelete

Post a Comment