Statistická pravděpodobnost lásky na první pohled

Autor: Jennifer E. Smith
Překladatel: Veronika Volhejnová
Nakladatel: Argo
Rok vydání: 2012
Počet stran: 221
Vazba: vázaná

Kdo by si byl pomyslel, že pouhé 4 minuty dokážou všechno změnit? Sedmnáctiletá Hadley zažívá snad nejhorší den svého života. Letí do Londýna na svatbu svého otce a ženy, kterou v životě neviděla. Navíc o pouhé 4 minuty zmešká svůj let a uvízne na newyorském letišti. Čekání jí zpříjemní mladík, s nímž se seznámí v odbavovacím prostoru. Jmenuje se Oliver a má sedadlo 18C. Hadley 18A! Román o rodinných vztazích, druhých šancích i prvních láskách se odehrává během 24 hodin.


Tak jo, tahle recenze bude především pro holky, protože kniha Statistická pravděpodobnost lásky na první pohled je zkrátka romanťárna jako hrom, ale pozor, to neznamená, že jde o bezduchou knihu, naopak, tahle kniha je úžasná každým coulem. Pyšní se moc hezkou obálkou, která bezvadně vystihuje děj, má naprosto dokonalý název (no řekněte, není prostě super?) a je velice originálně pojata. Její děj se odehrává v pouhých čtyřiadvaceti hodinách, přičemž každá kapitola začíná uvedením východoamerického a greenwichského času. A přestože jsem měla zpočátku strach, že si na hrdiny sotva zvyknu a poznám je, kniha skončí, dřív než vůbec stačí využít svůj potenciál, mýlila jsem se. A to opravdu hodně. Autorka do příběhu dokázala vměstnat naprosto všechno, bez čeho se správný příběh neobejde, včetně pořádného napětí, kdy čekáte na happyend.

Hadley je sedmnáctiletá dívka, jejíž rodiče se rozvedli a její otec si našel přítelkyni v Londýně, kam se následně přestěhoval. Hadley už se s ním neviděla celý dlouhý rok a teď je pozvaná na jeho svatbu s ženou, se kterou ještě neměla příležitost se setkat. Není tedy divu, že je z toho otrávená.

"Existuje tolik způsobů, jak se to všechno mohlo odehrát docela jinak."

Pak se ovšem stane něco, co pořádně pohne jejím životem a ovlivní jej i do budoucna. Hadley prošvihne svůj let, a to o pouhé čtyři minuty. A právě díky tomu má možnost se setkat s přitažlivým mladíkem Oliverem, který jí nabídne, že jí pohlídá zavazadlo, zatímco si Hadley potřebuje odskočit. A přesně v tu chvíli mezi nimi přeskočí jiskra.

"...čtyři minuty, což není nijak zvlášť moc, když o tom člověk uvažuje: jedny reklamy v televizi, přestávka mezi vyučovacími hodinami, doba, za kterou se v mikrovlnce připraví jídlo. Čtyři minuty, to není nic."  

Krátí si čas čekání na let povídáním a společným jídlem. A když nastoupí do letadla, zjišťují, že sedí ve stejné řadě sedadel, jen o jedno místo vedle. Oliver si však přesto sedne vedle Hadley, dokud ten, kterému sedadlo patří, nepřijde. A když se ukáže, že sedadlo patří sympatické starší paní, která věří na lásku na první pohled, sedadlo Oliverovi přenechá.

"Hadley překvapí, jak silně si v té chvíli přeje, aby to všechno byla pravda. Aby to bylo víc než příběh. Aby to byl jejich příběh."

Oliver a Hadley se tedy mají možnost během letu trochu víc poznat. To by člověk nevěřil, co všechno se dá za tu dobu stihnout udělat, ale i neudělat. Když přistanou, jejich kroky dojdou k rozcestí u přepážky k odbavení. Fronta je nemilosrdně žene kupředu a jejich společný čas se krátí. Dokáží těch pár minut nebo dokonce vteřin využít?

"Věděla jsi, že lidi, co se potkají při třech různých příležitostech během čtyřiadvaceti hodin, mají o devadesát osm procent vyšší pravděpodobnost, že se sejdou znova?"

Stihne Hadley svatbu? A jak dopadne? Kam má vlastně celou tu dobu Oliver namířeno? Dokáže Hadley svému tátovi odpustit to, že od nich odešel? Co znamená těch devět měsíců, o kterých mluvila jeho nastávající manželka? A jak to bude s Hadley a Oliverem, uvidí se ještě? 
To si budete muset knihu přečíst. A já vám to můžu zcela doporučit, protože je to opravdu báječná kniha o osudech dvou lidí, jejich radostech a strastech. A taky o důležitosti svých bližních a vztazích s nimi.

"Na nebi svítí hvězda, která ne a ne zůstat na místě, a Hadley si uvědomí, že ve skutečnosti je to letadlo a že včera v noci byli takovou hvězdou oni."


Tahle milá kniha se stala mojí srdeční záležitostí. Už teď se těším, až si ji přečtu znovu. Oliver je dokonalý sympaťák a Hadley je taky vážně bezva, takže jsem jim po celou dobu poctivě držela palečky. A ještě něco, já na lásku na první pohled skutečně věřím.

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. Tadle knizka me taky chytla...je tenoucka a pribeh je strhujici :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ano, je úžasná. Taky mě mrzelo, že je tak krátká, ale možná právě v tom je její kouzlo. V tom nejlepším se má někdy přestat...

      Delete
  2. Jeeej, krásna recenzia, hneď si ma navnadila 8)
    Túto knihu už veľmi dlho chcem, ale nejako sa mi ešte nedostala do rúk, čo je škoda, lebo evidentne by ma bavila tak ako teba 8)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To vůbec nevadí, aspoň tě teprve čeká. :-) Tuhle knihu mám hrozně ráda a věřím, že se Ti také bude moc líbit...

      Delete

Post a Comment