Tři kamarádi

Autor: Erich Maria Remarque
Překladatel: Věra a Karel Hobouvi
Nakladatel: Euromedia group, k. s. - Ikar
Rok vydání: 2012
Počet stran: 384
Vazba: vázaná

Robby, Otto a Gottfried se stali přáteli na život a na smrt během první světové války. Jako demobilizovaní vojáci neměli v poválečném rozvráceném a vyhladovělém Německu život o mnoho lehčí. Kamarádství jim však pomáhá obstát v boji o holé živobytí a dokážou se postarat i o dívku jednoho z nich, když ztratí zaměstnání a těžce onemocní. Kamarádství je to jediné, čemu dobrému je válka a bezvýchodnost po návratu z ní naučila, a právě kamarádství a láska muže k ženě, opravdová láska bez frází a patosu, obyčejná, silná, ohrožená nepřízní osudu je to, pro co stojí za to žít. 


Robby a jeho dva kamarádi spravují malou autodílnu a příležitostně si přivydělávají také prodejem opravených automobilů, taxikařením a závoděním. Prošli si válkou a smutek, bolest a ztráty z ní jsou v nich hluboko zakořeněny. Nikdy na ni nebudou schopni zapomenout, ale stále jdou dál a snaží se žít přítomností, co jiného jim také zbývá. Svůj žal často zapíjí alkoholem, ten jej ale nikdy neuhasí nadlouho. Naštěstí mají jeden druhého a vždycky tu pro sebe jsou.

"Překvapeně jsem se zastavil. Stará švestka vedle benzinové pumpy přes noc rozkvetla."

Když do Robbiho života vstoupí Patricie, najednou má všechno mnohem větší smysl. Přestože oba mnohé vytrpěli, jejich srdce jsou stále otevřená tomu, aby se zamilovala. Zažívají spolu krásné chvíle, a když jsou spolu, dokážou zapomenout na všechno ostatní, svět je najednou o mnoho hezčí.

"Šli jsme vedle sebe ve stříbrném jitru. Mlékařské vozy rachotily po dlažbě a kameloti roznášeli noviny."

Jenomže krutost meziválečné doby je stále nablízku, ještě si nevybrala všechny oběti a brzy se začne hlásit o novou pozornost a tentokrát si vybere život jednoho z Robbiho kamarádů.

"Fén se vrátil. Vítr lomcoval okny, mraky visely nízko, sníh se sesouval ze střech a rachotil do noci, nemocní nemohli spát a vydráždění a vybičovaní naslouchali."

Bohužel nejen válka, i život je mnohdy nespravedlivý. Patricie je nemocná, a když se její stav nelepší, je nucena urychleně odjet do sanatoria. Robert ji často navštěvuje a začne pracovat jako klavírista, aby získal potřebné peníze na ozdravný pobyt své lásky. Dostává se do finanční tísně, ale stále má po svém boku ještě jednoho kamaráda, který se mu všemožně snaží pomoci.

"Světlo lampičky na nočním stolku nažloutle pobledlo a Pat si položila zvlhlou tvář do mých dlaní. 'Už je to pryč, Robby. Teď mám zase jeden den k dobru.'"

Hlavní dějová linka příběhu je protkána také osudy žen, které byly nuceny živit se prostitucí, a lidí, jež se uchýlili k sebevraždě anebo se rozhodli pomstít za křivdy, které na nich byly napáchány.

Každé Remarqueho dílo je skvostem německé literatury, ale jsou to právě Tři kamarádi, pro které jej obdivuji. Tento příběh mě hluboce zasáhl a často na něj myslím. Je to kniha, na niž nelze zapomenout. Kamarádství i láska jsou zde vylíčeny velice silně a vyvolávají v čtenáři množství emocí. Atmosféra té doby, společně s beznadějí, krutostí a nepřízní osudu, je zde zachycena tak dokonale, že se příběh stane vaší součástí a vy budete mít na jeho konci pocit, jako byste jej skutečně prožili. S největší pravděpodobností budete plakat, ale rozhodně nebudete litovat, že jste si knihu přečetli. Ačkoli spisovatelům špatné konce neodpouštím, zde není na vině autor, válka totiž nebyla vytvořena na pozadí fantazie, bohužel byla opravdová. Tohle dílo vám připomene, že svět - a život v něm - vždy nebyl takový, jak jej známe dnes a že šťastné konce nejsou samozřejmostí a je třeba si vážit každého dne a chvilek, které můžeme prožít s těmi, které milujeme.

Hodnocení: 5/5

Comments