Volání NETVORA

Autor: Patrick Ness
Autorka námětu: Siobhan Dowd
Ilustroval: Jim Kay
Překladatel: Anežka Sedláková
Nakladatel: JOTA, s. r. o.
Rok vydání: 2012
Počet stran: 216
Vazba: vázaná




Conor každou noc po dvanácté procitá z neustále se opakující děsivé noční můry, ve které ho obklopuje temnota, strach a samota. Jedné noci, když se opět s bušícím srdcem probudí, slyší, jak někdo volá jeho jméno. Ten zvláštní hlas, ale nepatří nikomu, koho zná. Nechce tomu uvěřit, ale volání se opakuje, dokud chlapec nevstane z postele a nepřistoupí k oknu.

"Knihu našeho života nepíšeme slovy. Píšeme ji činy. Není důležité, co si myslíš. Záleží na tom, co děláš."

V dáli, na kopci u kostelního hřbitova, se tyčí mohutný černý tis. Když v tom se před Conorovýma očima rozpohybuje. Promění se v obrovského netvora, tvořeného kmenem a pokroucenými větvemi. A pak se vydá přímo k němu...

"Příběhy jsou nejdivočejší ze všech šelem. Příběhy vyslídí svou kořist, doženou ji a nakonec zadáví."

Conor má nemocnou maminku, a proto se k němu nikdo nechová normálně. Spolužáci jej přehlížejí, učitelky mu promíjejí úkoly a netrestají ho, když něco provede. Skoro jako by byl neviditelný. Jen jeden spolužák si ho všímá. Že o něm ví, mu dává najevo tím, že ho šikanuje. A pak je tu ještě jedna dávná kamarádka, jež ho má ráda, ale té Conor nedokáže odpustit.

"Zdálo se to neuvěřitelné, ale život šel dál. Život na nikoho nečeká."

Netvor navštěvuje Conora každý večer a vypráví mu tři různé příběhy, z nichž ani jeden nekončí dobře nebo špatně. Čtvrtý příběh - ten o pravdě - mu má naopak povědět Conor sám...

"Příběhy jsou velice důležité. Někdy jsou důležitější než cokoli jiného. Bývá to tehdy, sdělují-li pravdu."

Pokud máte rádi knihu Hvězdy nám nepřály od Johna Greena, kniha Volání netvora vás ohromí. Její příběh je samozřejmě úplně jiný a také nesrovnatelný, jen si myslím, že pokud jste plakali u Hvězd, tahle kniha s vámi otřese ještě víc. Měli byste si ji přečíst. Každý by měl...
Sepsal ji Patrick Ness - autor velmi úspěšné trilogie Chaos - na základě nápadu Siobhan Dowdové, která ji kvůli nemoci nestihla dokončit. Kniha získala v roce 2012 Carnegieho medaili a medaili Kate Greenawayové za mimořádnou knihu pro děti a mládež a mimořádnou ilustraci, dále získala The Galaxy National Book Award 2011, The Kitchies Award 2011, Red House Children's Book Award 2011, byla také nominována na cenu Asociace Brama Stokera, The Independent ji zařadil mezi nejlepší tituly pro děti a mládež 2011 a serverem Booklist byla prohlášena za nejlepší beletristický titul pro mládež roku 2011. A já ji slavnostně vyhlašuji za nejlepší a nejkrásnější knihu daného žánru, kterou jsem přečetla v roce 2013.
Pro její hrůzu nahánějící obálku jsem si ji vybrala ke čtení na dnešní Halloweenský den. Příběh, který čtenáři odkrývá, však není ani tolik hrůzostrašný jako spíše nesmírně smutný a dojemný. Vyprávění o třináctiletém chlapci, jenž žije v sevření strachu o svou maminku, se vám dostane pod kůži a zasáhne vás přímo do srdce. Nezáleží na tom, jak jste mladí nebo staří, prostě vás tam zasáhne, to mi věřte.
Kniha se čte velmi rychle, neboť ji doplňují překrásné, působivé, temně děsivé ilustrace od Jima Kaye, díky nimž příběh doslova ožívá.
Patrick Ness svoji knihu píše naprosto kouzelným a podmanivým způsobem a do svého vyprávění vkládá spoustu mouder. Přes tíživou atmosféru příběhu se v jeho knize skrývá i špetka ryzího humoru. Kromě toho je napínavě zábavná, záhadná a v čtenářově mysli podporuje fantazii, což je to nejkrásnější, co pro vás kniha může udělat, pokud to dokáže. Conor je úžasně lidský, ale statečný hrdina, který si vás získá od samého začátku a vy budete jeho příběh prožívat společně s ním s přáním odebrat kus jeho starostí na svá bedra a ulevit mu tak od toho strašného trápení.
Kniha je sice smutná a srdceryvná, ale nese v sobě naději, ukazuje na správnou cestu, kudy se má člověk vydat, když zažije velkou ztrátu...
Konec ponechal autor otevřený, ale ne nedořešený. Čtenář tak cítí potřebu příběh dopsat. Když ne na papír, tak alespoň ve své mysli. A nejsou právě takové knihy ty nejlepší a strach, který máme ze ztráty svých blízkých, ten největší...?

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. Na tuhle knížku už si dlouho brousím zuby :-) A to hlavně díky trilogii Chaos, která byla prostě úžasná a ráda bych si přečetla další autorovo dílko. A když je to podle Tebe nejlepší a nejkrásnější kniha tohoto roku, tak se na ni těším mnohem víc :-)
    Ty jsi četla trilogii Chaos?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Právě že ještě nečetla, ale určitě to mám v plánu. Vlastně už hrozně dlouhou dobu, takže hned jak se mi naskytne příležitist si ji pořídit, pustím se do ní, protože na ni slyším jen samou chválu a autorův styl psaní je mi moc sympatický... :-)

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak snad se Ti bude taky líbit :-) Rozhodně stojí za přečtení... ;-)

      Delete

Post a Comment