Vánoční pečení - 1. DÍL

A je tady - moje nejmilejší období v roce - čas pečení perníčků. Moje mamka perníčky miluje. Když jsem byla malá, na Vánoce jsme si u nás doma vždycky vystačili pouze s nimi, ke štěstí jsme žadné další druhy cukroví nepotřebovali. Než nastal Štědrý večer, žádný perníček nám ale nezbyl; za vítězství se dalo považovat už jen to, když jsme je nesnědli hned v den pečení. Takže mi můžete věřit, když řeknu, že jsem ochutnala a vyzkoušela opravdu mnoho receptů. Ovšem ani jeden neodpovídal tak docela mým představám. Některé perníčky byly příliš sladké, v jiných mi chyběla chuť medu, další chutnaly po kypřicím prášku, a co je nejhorší, všechny byly tvrdé jako kámen. Sesbírala jsem proto dohromady všechny svoje zkušenosti a poznatky a na jejich základě vytvořila vlastní recept na perníčky, který měl splňovat jediné - dokonale vyváženou medovou chuť, ze které jsem nehodlala ustoupit ani o píď. A povedlo se. Od doby, kdy jsem jej před třemi lety vyzkoušela poprvé, už u mě žádný jiný nemá šanci. Hledáte-li tedy ozkoušený recept na měkké perníčky s excelentní chutí, dospěli jste k cíli, tady je...

Ingredience:
(cca 5 plechů)
125ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
250g tekutého medu (nejlépe přímo od včelaře)
250g hnědého třtinového cukru
30g perníkového koření*
10g holandského kakaa
10g jedlé sody
500g žitné mouky + obyčejná hladká mouka na podsypání
1 žloutek + 1 bílek na potření

Postup:
Vymačkanou šťávu z pomeranče vlijeme do kastrůlku přes sítko, protože ve výsledném těstě nechceme žádnou dužinu. Přidáme med, cukr, koření a kakao a směs ohříváme na hořáku tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a všechny ingredience se nepropojí (pozor - nepřivádíme k varu). Poté odstavíme a necháme vychladnout.

Mouku s jedlou sodou prosejeme do mísy, přilijeme medovou směs a přidáme žloutek. Zpočátku suroviny propracujeme vařečkou a poté ručně na lehce pomoučněném vále vypracujeme hladké těsto, které zabalíme potravinářskou folií a uložíme do lednice (nejlépe přes noc).

Těsto vyndáme z lednice a necháme jej alespoň hodinu při pokojové teplotě, aby povolilo. Na pomoučněném vále jej rozválíme a vykrajijeme požadované tvary. Perníčky klademe na plech s pečicím papírem a potíráme bílkem. Při 180°C pečeme asi 7 minut (samozřejmě hlídáme, každá trouba peče jinak).

Malá rada na závěr:
Nezapomeňte, že ani ten nejlepší recept vám nezaručí ty nejdokonalejší perníčky, pokud je nebudete péct s láskou...

Pozn.: Je velmi důležité při zpracovávání těsta šetřit moukou při podsypávání, i když se vám kvůli medu, který obsahuje, bude zdát lepivé. Důvodem, proč bývají perníčky mnohdy tvrdé, je právě příliš velké množství mouky. Pamatujte si tedy - čím méně mouky navíc, tím lépe. Po odležení v lednici těsto už tolik lepit nebude a bude se vám s ním pěkně pracovat...

*Perníkové koření si můžete koupit už jako hotovou směs, nebo si jej namíchat podle vlastní chuti. Do směsi perníkového koření patří: skořice, badyán, anýz, zázvor, hřebíček, černý pepř, nové koření, muškátový oříšek, fenykl, vanilka, citrusová kůra (nejlépe čerstvá). Nemusíte použít všechno zmíněné koření, ale aby perníčky získaly tu pravou nezaměnitelnou chuť, přidejte do těsta alespoň pět druhů.

V čem jsou mé perníčky tak výjimečné?
  • Do těsta nepřidávám žádné máslo ani příliš mnoho vajec (pouze jeden žloutek), a tak jsou výsledné perníčky lehké a nemastné, a jejich chuť dává vyniknou tomu, co je na nich nejdůležitější - medu a koření, navíc se tak rychle nekazí. 
  • Místo obyčejné hladké mouky používám mouku žitnou, která se používala na pečení perníčků dříve (jsou tedy velice tradiční), a díky níž získají svoji specifickou chuť i strukturu.
  • Obsahují spoustu medu, bez kterého by to prostě nešlo.
  • Díky pomerančové šťávě jsou vláčné a báječně voní.
  • Nikdy nejsou tvrdé, ani ihned po upečení ani měsíc po Vánocích.
  • Jsou zdravé a zatraceně dobré...

Comments

  1. Oooo vypadaji nádherně n_n Asi začnu s pečením cukroví dřív.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jsou opravdu skvělé. Doporučuji si je vychutnat bez zdobení a bílkových polev, které by zastřely jejich chuť. Později pak přidám i recept na zdobené perníčky, které můžeš pověsit na stromeček nebo z nich udělat perníkovou chaloupku... :-)

      Delete
  2. Mňam!! Hned bych si ty dobroty dala :)

    ReplyDelete
  3. Tolik let jsem zkoušela perníčky a bez výsledku. Nenašla jsem ty pravé. Jestli to stihnu, udělám tvůj recept, protože perníčky jsem jako ty zbožňovala celé dětství a dám ti vědět, jak to dopadlo ;)

    ReplyDelete

Post a Comment