Vánoční pečení - 2. DÍL

Tak jsem tu s dalším receptem na cukroví, které by podle vzhledu sice mohlo připomínat předešlé perníčky, ale nenechte se zmást. Tyto sušenky obsahují namísto medu melasu, která jim propůjčuje nejen tmavý vzhled, ale také nezaměnitelnou chuť a vůni. Díky máslu, které do perníčků nedávám, jsou navíc křehké a křupavé. Jsou nenáročné na přípravu (příprava těsta trvá v průměru asi tak pět minut), báječně chutnají a patří mezi zdravější typy cukroví, takže si je nenechte ujít a ozvláštněte jimi svůj klasický repertoár vánočního cukroví...

Ingredience:
(cca 4 plechy)
200g hladké mouky + na podsypání
200g žitné mouky
8g jedlé sody
špetka soli
150g másla
100g melasy
180g třtinového cukru + na posypání
1 celé vejce + 1 bílek na potření
2 lžičky sušeného zázvoru
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky ml. hřebíčku
1/4 lžičky ml. muškátového oříšku

Postup:
Utřeme společně změklé máslo, melasu a cukr, vešleháme vejce a zapracujeme prosátou mouku smíchanou se sodou, solí a kořením. Těsto vypracujeme dlaněmi na pomoučněném vále, poté jej zabalíme do fólie a dáme odležet do lednice (minimálně přes noc).

Druhý den těsto vyndáme, necháme povolit při pokojové teplotě, rozválíme a vykrajujeme požadovaný tvar (doporučuji zvolit si jedno vykrajovátko, aby byly sušenky rozlišitelné od perníčků různých tvarů).

Vykrájené cukroví kladame na plech, poté jej potřeme bílkem a posypeme třtinovým cukrem. Při 180°C pečeme si 7 minut. Hlídáme!

Comments

  1. Jsou úžasný! Doporučuju! (Veru, krásný fotky!)

    ReplyDelete
  2. Tak tieto vyzerajú úžasne :) Rozhodne vyskúšam. :)

    ReplyDelete

Post a Comment