Čas Vánoc I.

Jenom třikrát se ještě vyspíme a pak se probudíme do Štědrého dne. Opravdu se na ten kouzelný den, který je svojí atmosférou a pocitem, jenž ve mně dokáže vyvolat, naprosto odlišný od všech ostatních v celém roce, těším. Ale vnímám jakousi změnu oproti tomu, jak jsem Vánoce prožívala, když jsem byla malá. Letos, snad proto, že se blíží mé dvaadvacáté narozeniny, je ta změna dokonce ještě patrnější. Pamatuji si, že když jsem byla malá, vstávala jsem už kolem čtvrté nebo páté hodiny a s bráchou sledovala pohádky, dokud se naši neprobudili (byl to jediný den, kdy jsme se nehádali o ovladač a shodli se na programu, který budeme sledovat). Po zbytek dne jsem se pak motala rodičům pod nohama při přípravě večeře. Nevím, čím to bylo, ale trvalo jim to vždycky celý den. Dnes spočívá většina příprav na mě. Peču cukroví, zatímco rodiče a brácha mi jej loupí pod rukama, chystám štědrovečerní stůl i tabuli, zdobím stromeček a většinou i balím všechny dárky. A ačkoli tohle všechno miluju a dělám to neskutečně ráda, tak mám za to, že právě tyhle přípravy stojí za oním pocitem, že Vánoce jsou jiné, než bývaly. Najednou už tu nejsou pouhým kouzlem, je třeba si je vytvořit. Ale taky si myslím, že tak to má být. Rodiče nám přichystávali ty nejkrásnější Vánoce celý dosavadní život, a teď je třeba jim to oplatit...

Pustila jsem se do čtení Dickensovy Vánoční koledy. Já ten příběh miluji. Je tak kouzelně napsaný. Už během prvních stran mě pohltila vánoční atmosféra jako ani u pečení perníčků ne...

Ilustrace v knize jsou překrásné a tak skvěle příběh doplňují...

Balení dárečků. Jsem teprve na začátku...

Vždycky, když jedeme v předvánočním čase někoho navštívit, nabalím pro něj pytlíček cukroví...

Melasové se zázvorem milují všichni...

Mým letošním favoritem jsou ale cantuccini v čokoládě. Jsou tak skvělé...

Od rodinného přítele z Číny jsme dostali tohle úžasné tradiční cukroví z rýžového těsta, ke kterému se prý pije výhradně zelený čaj...

Na jeho chuť si ale ještě musím zvyknout...

Comments

  1. Moc pěkný článek, tvoje články mě baví číst víc a víc.
    A ty fotky jsou prostě nádherné. :)
    Knížku Sundej mi měsíc mám taky v nejbližší době v plánu přečíst, jsem zvědavá jak se bude líbit tobě :)).

    ReplyDelete
    Replies
    1. To jsem opravdu moc ráda. Děkuju! :-)
      Na Sundej mi měsíc se strašně těším, už kvůli tomu názvu, krásné obálce a taky tomu, že když jsem ji objevila v regálu v knihkupectví, neměla jsem o ní ani potuchy. Já mám moc ráda náhodně naleznuté knihy. Od té doby, co jsem si ji koupila, už jsem na ni narazila na více místech, ale i tak ji stále vnímám tak, že jsem ji našla... :-) Rcenze bude určitě brzy... :-)

      Delete
  2. Tvoje články se pěkně čtou :-) a vubec se nedivím,že všem chutnají melasové sušenky, u nás si je též všichni chválí. Děkuji za ty recepty :-) dnes se vrhnu na mochomůrky a na kakaové sušenky :-)

    ReplyDelete
  3. Nádherný článek plný krásných fotek. Karlíka mám moc ráda, ať už knihu nebo film.
    A ta perníková chaloupka se ti vážně povedla. Já bych jí nikdy neslepila, aby vypadala jako chalupa. :-)
    Tvé recepty si určitě pročtu a nějaký vyzkouším.
    Měj se krásně a veselé Vánoce. :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji moc! Taky Ti přeji krásné Vánoce a spoustu úžasných knih do nového roku. Doufám, že se Ti tu bude líbit a najdeš zde nějakou inspiraci i v roce 2014. :-)

      Delete
  4. Nádherné fotky! Já Tě tak moc obdivuji, jak jsi šikovná a máš krásné estetické cítění, krásné fotky a vše... Teď se skoro stydím přidat svůj článek :) A ano já už Vánoce také vnímám jinak, i když popravdě my jsme pomáhali vždycky a vždycky to u nás bylo dost chaotické i tak :)
    Přeji Ti krásné Vánoce Šťastná Nový rok, ať se Ti daří ve všem, co děláš :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju Ti moc za tak krásný, povzbuzující komentář. Ačkoli bych v Tobě velmi nerada potlačovala Tvoji tvořivost. Tvůj blog je taky moc krásný, a hlavně to, co dělám, se stále ještě učím. Není to dokonalé a před pár měsíci to vlastně ještě ani nebylo dobré. Takže to chce vytrvat a postupně se lepčit a lepšit a dokonalosti se alespoň přibližovat... :-)

      Také Ti přeji krásné prožití Vánoc a mnoho úspěchů, radosti a úžasných knih do roku 2014...

      Delete

Post a Comment