Vánoční pečení - 5. DÍL

Dvoubarevné sušenky patří asi k mým nejoblíbenějším. Jsou neskutečně rychlé, takže je člověk může upéct i na poslední chvíli den před Vánocemi. Vypadají svátečně. Přímo božsky voní a stejně tak i chutnají. Navíc jejich vykrajování je docela zábava. A co je nejdůležitější - není potřeba je po upečení dále zdobit, polévat a natírat, protože jsou krásné a dobré samy o sobě...

Ingredience:
(cca 4 plechy)
Vanilkové těsto:
100g másla
130g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1 - 2 lžíce mléka
300g hladké mouky

Kakaové těsto:
100g másla
150g krupicového cukru
15g holandského kakaa
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
1 vejce
2 - 3 lžíce mléka
300 ghladké mouky

Postup:
Změklé máslo utřeme s cukrem dohladka, přidáme vejce, vanilkový cukr i extrakt a opět vyšleháme. Nakonec přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a solí, zředíme trochou mléka, a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které zabalíme do fólie a necháme alespoň 3 hodiny odležet v lednici. Stejně postupujeme při přípravě kakaového těsta.

Odleželé těsto vyválíme na pomoučněném vále a vykrajujeme z něj kolečka, do jejichž středu vykrojíme například hvězdičku, přičemž vanilkovou vložíme do kakaového kolečka a tu kakaovou do vanilkového kolečka, čímž získáme kýžený dvoubarevný efekt.

Sušenky pečeme při 180°C asi 7 minut. Pozorně hlídáme, protože světlé těsto rychle hnědne.

Comments

  1. Už mám těsto v chladničce. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skvělé. :-) Věřím, že se povedou a budou Ti moc chutnat... :-)

      Delete
  2. Veď ty sem samé dokonalosti pridávaš v poslednom čase! A vlastne ani nie v poslednom čase, ale stále :) Už len čakám, kým budem mať trochu času a môžem vyskúšať tvoje vianočné recepty :3

    http://behind-the-angelwings.blogspot.sk/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji, to je moc milé. :-) Věřím, že až sušenky vyzkoušíš, nebudeš zklamaná. A doufám, že se Ti tu bude líbit i nadále... :-)

      Delete
  3. Děláš chutě! :O :(( vypadá to fakt lákavě, asi přemluvím mamku, ať to upeče:( :D

    ReplyDelete
  4. Veronika, ja nepeciem, ale tymto si ma ...(asi)... dostala :-)
    Ak najdem cas pri steniatkach, upeciem a pochvalim sa :-)))))

    ReplyDelete
  5. Tak tohle je krásný.. to musím zkusit ;).

    ReplyDelete
  6. Mmm škoda, že už mám napečeno, vypadá to moc krásně, ale já bych na to asi neměla trpělivost, mě by se to těsto celé zdeformovalo, kdybych měla dát dovnitř tu hvězdičku, já jsem nešika :)

    ReplyDelete
  7. To je úžasný nápad!! No hádám, že letos bude linecké bez "okýnka". :D a půl kakaové půl žluté. Verunko, jsi skvělá, děkuju za inspiraci. :)

    ReplyDelete
  8. Zkoušela jsem o Vánocích tvůj recept a musím ti ho opravdu pochválit. Sušenky byly krásné a úžasně dobré :-). Měla jsem trochu obavy z toho, jak se bude s těstem pracovat, nakonec to ale bylo úplně v pohodě. Hvězdičky krásně zapadaly do otvorů v druhé barvě těsta a v troubě se vše krásně speklo. Rozhodně je budu péct i mimo Vánoce, jelikož byly prostě moc dobré na to, abych je baštila jen jednou za rok :-D

    ReplyDelete

Post a Comment