Zahrada: Sféra

Autor: Jana Richterová
Nakladatel: Kruh
Rok vydání: 2013
Počet stran: 308
Vazba: brožovaná

První díl Zahrady vypráví o osudech několika mladých lidí. Jejich společnost je velice různorodá a na první pohled se může zdát, že kromě města, v němž žijí, nemají nic společného, ale ve skutečnosti je spojují jejich doposud neobjevené schopnosti a vzájemně propletené sny. Se svou obvyklou nevyzpytatelností do jejich životů vstupuje láska, ale za rohem číhá také velké nebezpečí...

Tahle kniha je naprosto dokonalá ve své nepředvídatelnosti. Není to úžasné? Máme v českých končinách autorku, která umí čtenáře zaujmout a překvapit nevšedním příběhem. Kromě toho mi Jana Richterová učarovala svým jedinečným stylem vyprávění, díky němuž mě přesvědčila, že je skutečně pravou spisovatelkou. Mám z toho upřímnou radost, protože jsem dosud nečetla knihu českého autora, která by na mě zapůsobila alespoň z poloviny tak jako Zahrada.

Z díla je patrné, že jeho autorka je nesmírně vnímavý člověk, neboť dokázala velice trefně vystihnout rozmanité charaktery mužských i ženských postav. Obzvláště se mi líbilo, že mi jako čtenáři nedovolila udělat si na každého z hrdinů po pár stranách neměnný názor. Postupně mi odkrývala kousek ze života každého z nich a ve světle různých úhlů pohledů už se věci nezdály být tak přímočaré jako zpočátku. Samozřejmě jsem si i přesto našla své oblíbence, ale žádný z hrdinů se mi neznelíbil, jelikož jsem s ním prožívala jeho strasti i radosti. Je opravdu zajímavé sledovat, jak se jednotlivé postavy a vztahy mezi nimi vyvíjí. Zpočátku je velice těžké odhadnout, ke komu kdo chová upřímné city, ba dokonce nemožné. Jako by to snad ani oni sami nevěděli. A právě tohle mi na nich bylo opravdu sympatické, protože takhle to přece ve skutečném životě chodí. Člověk je nerozhodný, má-li na výběr, nebo má strach učinit rozhodnutí hned. City jsou nestálé a jejich lidští nositelé jakbysmet. Tohle Jana Richterová bezpochyby ví a právě proto je její román tak napínavý, jiskřivý a nepředvídatelný. Zároveň však dává tušit, že na stránkách dalších dílů, bude hrát opravdová láska velkou roli.

Román Jany Richterové je nesmírně těžko zařaditelný, ale právě tím, že jej nelze tak snadno zaškatulkovat do určitého žánru, si mě získal. Snad by se dalo říct, že se jedná o magický realismus, ale raději bych se přikláněla k tomu, abychom jej nijak neoznačovali a vnímali jej zkrátka jako velice osobité a svérázné dílo. Autorka má schopnost barvitě zachytit svět kolem nás a umně jej propojit s magickým světem snů. Svými slovy doslova kouzlí. Symbol havrana pak celému příběhu dodává na smyslné a tajemné atmosféře.

Zahrada: Sféra je velice kvalitní četba, kterou bych doporučila všem návštěvníkům mého blogu, neboť jsem si jistá, že svojí rozmanitostí dokáže zaujmout opravdu široké spektrum čtenářů. Je to kniha, jež ve mně od začátku do konce vzbuzovala zvědavost a nutila mě číst dál a dál. Oblíbila jsem si její hrdiny a teď jsem neuvěřitelně napjatá, jak to s nimi bude dál. Užila jsem si autorčin styl psaní a ocenila její zálibu v módě, umění, architektuře a kuchyni, díky které příběh získával hloubku a přitažlivost života...

Hodnocení: 5/5


Právě vyšel druhý díl Zahrady s podtitulem Lovec, na jehož recenzi na mém blogu se můžete brzy těšit...
Za poskytnutí knihy k recenzi mnohokrát děkuji samotné autorce Janě Richterové. Více informací o této inspirativní české spisovatelce a jejích knihách najdete na webových stránkách Zahrady.

Comments