20 knižních faktů o mně

  1. Ze čtení Dickensovy Vánoční koledy jsem si vytvořila vánoční tradici.
  2. Mám zvláštní potěšení ze čtení prvních vět. Občas náhodně vytáhnu některou z mých knih, přečtu si její první větu, a pak ji zase vrátím zpět na místo. Moje dvě nejoblíbenější první věty jsou z Anny Kareniny a ze Snídaně u Tiffanyho.
  3. Jsem zamilovaná do pana Rochestera z Jany Eyrové.
  4. Mám moc ráda sérii Stmívání od Stephenie Meyer, ale doposud jsem nedočetla čtvrtý díl.
  5. Cítím nesmírnou lítost nad tím, že Jane Austenová a Louisa May Alcottová se nikdy neprovdaly.
  6. Vlastním dvě vydání Dvacet tisíc mil pod mořem od Julese Verna, ale ani jedno z nich jsem zatím nečetla.
  7. Miluji moderní příběhy inspirované knihami Jane Austenové a sester Brontëových (např.: Jane, Catherine, Austenland, Já a pan Darcy).
  8. Když je v nějaké knize zmínka o Paříži, okamžitě si ji kupuji.
  9. Vyhýbám se fotografiím a portrétům spisovatelů jako čert kříži, raději mám v mysli jen nejasnou představu o jejich podobizně.
  10. Má knihovna obsahuje více nepřečtených knih než těch přečtených.
  11. Vlastním šestačtyřicet kuchařek.
  12. Nikdy nezačnu číst, aniž bych si předtím uvařila čaj, kávu nebo kakao.
  13. Přestože nestíhám číst tolik knih, kolik bych chtěla, stále miluji pořádné bichle.
  14. Ať je příběh sebenapínavější, když jsem unavená, usnu klidně i v polovině věty.
  15. Na čtení potřebuji klid, ale když se mnou v pokoji není nikdo další, připadám si často osamělá a brzy se vydám hledat společnost (knihu si však nesu pod paží s sebou).
  16. Když jedu tramvají a někdo vedle mě si čte, neubráním se několika nenápadným pohledům, během nichž se snažím zjistit, co je to za knihu (nejčastěji narážím na čtenáře Harryho Pottera).
  17. Miluji nové knihy, ale nakupování v antikvariátu mě baví nesčetněkrát víc. Ten pocit radosti, když mezi omšelými výtisky najdu nějaký poklad, je nenahraditelný.
  18. Přestože mám ráda kvalitní literaturu, nikdy, nikdy, nikdy se nevzdám svých chick-lit románů, které jsou tak důležité pro potěchu mojí duše.
  19. Mým životním cílem je přečíst Bibli. Nejsem věřící v klasickém smyslu toho slova. Ale o Bibli jsou nějaké zmínky téměř v každé mé oblíbené knize, a tak to vnímám jako něco, co bych měla udělat, abych jim ještě o něco lépe porozuměla.
  20. Prakticky každá druhá kniha mě rozpláče.

Comments

  1. To je krásné Verunko a ty fotky. Moc ti to sluší v těch nových brýlích.
    Btw. za Stmívání máš u mě velký plus, já tu sérii mám také ráda a konečně bych si měla přečíst Janu Eyrovou :D

    ReplyDelete
  2. Krásné fotky i přiznání. Ráda čtu, že je někdo ulítlý na jednu konkrétní věc, která dokáže nekompromisně rozhodnout o nákupu. U Tebe Paříž, u mě Řecko a slovo "štěstí" v titulku. :)) Ať se daří.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jéé, to mě nikdy nenapadlo, že to někdo má i na základě titulku a slovu štěstí, to je moc pěkný :))

      Delete
  3. Moc hezký příspěvěk, těšila jsem se na víkend i kvůli tomu, že přibude nějaká zajímavost na tvém blogu :) V řadě věcí se shodneme, já tedy zase nakupuji knížky s každou zmínkou o Londýně, byla jsem v tomto městě dvakrát a hrozně jsem si ho zamilovala, nedokážu to vyjádřit :) Chtěla bych tam jednou jet a navštívit filmové ateliéry Harryho Pottera, prý je to opravdu zážitek s možností ochutnání např. máslového ležáku :) Moje knihovna také obsahuje více nepřečtených než přečtených knih, mně je někdy totiž skoro líto se do nich pustit a tím je přečíst, mám ráda ten pocit, jak mě lákají, abych si je přečetla, takže si je často spíš hýčkám, stejně jako poklady z antikvariátu, a někdy je prostě jen jiný předběhne, ale mrzí mě, že to tak je :) Ke knížce, především v zimě, si vždy dělám kafe, čaj nebo horké kakao, v létě spíše ocením něco osvěžujícího, ale jsem na to taky zvyklá, plus teda něco k mlsání :) Knihy inspirované Jane nebo sestrami Brontëovými jsem nečetla, tak nějak jsem se toho bála, ale poměrně jsi mě na ně nalákal :) Taky sleduju, co lidé v okolí čtou, někdy mě štve, že to pořádně nevidím a čekám, až se mi odhalí alespoň kousek knihy a já poznám, o co se jedná :)
    Trochu jsem se rozepsala, ale tvých 20 faktů mě donutilo k přemýšlení o těch mých, děkuju :)

    ReplyDelete
  4. Ach Verunko, tyhle články vysloveně miluji, dokážeš na fotkách tak skvěle vystihnout atmosféru, máš můj obrovský obdiv! Některé věci jsem o Tobě už věděla, něco je pro mě nového. Také si myslím, že alespoň jednou za život by si člověk měl Bibli přečíst a udělat si svůj vlastní názor na vše z ní prezentované. Knížky podle Jane Austenové a Brönteových mám také ráda :) Ke knížce mám nejraději kafe a nějaké dobré mlsání :) Antikvariáty navštěvuji také moc ráda! A pokaždé si mohu hlavu ukroutit, abych vysledovala , co kdo čte, já však nejčastěji natrefuji na Hru o trůny nebo 50 odstínu šedi :)

    ReplyDelete
  5. Krásný článek a úžasné fotky :) I já se vyhýbám fotografiím spisovatelů, abych si je mohla jen představovat. U Jane Austenové naopak nedám dopustit na klasiku. Kniha Já a pan Darcy se mi moc nelíbila, originál prostě nepředčí :)

    ReplyDelete
  6. Pekný príspevok :)) A tie fotky, no proste nádhera :)))

    ReplyDelete
  7. I já se přidávám. Krásný článek. A líbí se mi i ten nápad. XYZ faktů o mně je všude plno, ale knižní fakty - to se až tak často nevidí :) A co oceňuji ještě víc - ty fotky!!! (Velice skromně) se prohlašuji za obdivovatelku dobré knížky, skvělého čaje a nádherných fotek. A ty jsem tu našla. Fakt paráda!! :)
    V. (shodou okolností jsme jmenovkyně :D )

    ReplyDelete
  8. Také se mi moc líbí ten nápad - knižní fakty. I mně se se nejlépe čte s hrnečkem něčeho teplého v ruce :) A můžu se zeptat, v té skleničce TBR Jar máš lístečky s knížkami? Nebo na co to je? :) Už jsem tu skleničku viděla v některém z Tvých minulých článků. Nevím jestli jde o něco známého, ale nikde jsem o tom neslyšela....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ano, v té skleničce mám lístečky s nepřečtenými knihami. Znamená to To Be Read - zkrátka k přečtení... :-) Když si pak nemůžeš vybrat, do které z knih se pustit příště, jednoduše si nějakou vylosuješ... :-) Tuším, že to vzniklo někde v Americe, ale nápad se mezi čtenáři ujal úplně všude... :-)

      Delete
    2. Děkuji za odpověď :), něco takového jsem si přestavovala, ale vůbec jsem si nebyla jistá.... Je to hezký nápad, také bych si mohla něco takového udělat :)

      Delete
    3. to je skvelý nápad, s tým pohárikom :) tiež mám v knihovničke kopu kníh, ktoré na mňa čakajú a nikdy sa neviem rozhodnúť, ktorú mám uprednostniť.

      Delete
  9. Překrásný článek :-). Některé body mám stejně jako Ty :-). Ráda jsem se o Tobě a Tvých knihách či knižních návycích něco dozvěděla :-)

    ReplyDelete
  10. Moc krásně napsaný článek, u mnoha vět jsem se usmála a nebo se hlasitě zasmála, protože to cítím stejně :)

    ReplyDelete
  11. Nádherný článek :-) Já nejraději čtu když se moje mladší sestra neučí :D Strašně mě to toitž ruší ale zase není pro mě nutnost číst za úplného ticha, to ne. Antikvariáty bych také nevštěvovala, kdyby byli někde blízko mého bydliště - ale aspoň si z nich objednávám :-)
    V mé knihovničce je také většina nepřečtených. Jinak se mi velmi líbí cestování Prahou, to vždy vidím tolik čtenářů a pokaždé sleduji, co čtou. Samozřejmě to má další výhodu - je tam spousta knihkupectví. O víkendu jsem zašla i s přítelem do Neoluxoru a do Dobrovského a jen tak jsme se procházeli uličkami a já mu vyprávěla o různých knihách a i nějaký příběh kolem, říkal, že to pro něj bylo skoro jako jít do muzea :D

    ReplyDelete
  12. Určite si prečítaj aj poslednú časť Twilight série. Podľa mňa je najkrajšia a najlepšia, pretože je taká pestrá. :) A s tými fotkami autorov máš pravdu, hoci som nad tým nikdy nejako nepremýšľala. Ale aj ja radšej nechcem vedieť ako v skutočnosti vyzerajú. :)

    ReplyDelete
  13. Naprosto mě uchvátila ta pátá fotografie odspoda. Máš nádhernou knihovnu! :)

    ReplyDelete
  14. Som nesmierne rada, že som narazila na Tvoj blog, veľmi ma potešil :) A vo väčšine bodov sa zhodneme :)
    P.S.: Kde beriete tie knihy s tými krásnymi obálkami? Janu Eyrovú napr.?

    ReplyDelete
  15. Krásne fotky, hlavne tá tvoja prvá. Mne sa okuliare taaak nehodia 8D
    Podla mňa je 4. diel Twilightu najlepší 8)
    Fu, ja by som Bibliu nechcela čítať. Nielen kvôli tomu, že by ma rozčulovala každá strana 8D ale je to dosť dlhé a hrubé 8D Ale istý čas som nad tým tiež rozmýšľala. To nie každý môže povedať, že prečítal celú Bibliu 8D

    ReplyDelete
  16. Skvelý článok, ja tiež zbožňujem antikvariáty. Mám jeden obľubený a z neho som ešte bez novej knihy nevyšla :)
    dúfam, že v blízkej budúcnosti bude dáky článok o kuchárkach ;)

    ReplyDelete
  17. Moc krásný článek Verunko. :)

    ReplyDelete

Post a Comment