Dávná kletba

Původní název: Old Magic
Autor: Marianne Curley
Překladatel: Jan Sládek
Nakladatel: Jota
Rok vydání: 2010
Počet stran: 352
Vazba: vázaná

Kate žije se svou babičkou daleko ode všech lidí. Obě jsou totiž čarodějky a není v jejich zájmu, aby se to lidé z okolí dozvěděli. Už i bez toho si o nich kdekdo šušká a Kate pro její odlišnost vyřadili spolužáci z kolektivu. Má jen jednu kamarádku, která o jejím tajemství ví a považuje jej za něco naprosto skvělého. Ovšem když do jejich třídy nastoupí nově přistěhovaný kluk Jarrod a hned první den způsobí při výuce bouřku a vichřici, Kate náhle pochopí, že není jediná, kdo zdědil nějaký magický dar.
Kate se touží s Jarrodem spřátelit, ale ten se jí vyhýbá, protože je tak neuchopitelná, zvláštní a jiná. Nezapadá do jeho spořádaných pravidel a to ho děsí, přestože ho svým způsobem také nepopiratelně přitahuje. Všechno se však ještě víc zkomplikuje, když ho Kate začne přesvědčovat o jeho čarodějnických schopnostech a o možné existenci dávné kletby, jež byla uvalena na Jarrodovu rodinu, která teď prožívá jedno trápení za druhým. Pokud jí Jarrod uvěří a rozhodne se kletbu zlomit, budou se muset společně vypravit do středověku a přemoci obávaného mocného čaroděje...

O této knize jsem se dozvěděla díky projektu Book Photo Challenge, do kterého jsem se v dubnu zapojila. Někdo k tématu nostalgie vyfotil právě knihu Old Magic od Marianne Curley a napsal k ní moc hezký komentář, takže jsem si hned řekla, že bych si ji měla přečíst. Dala jsem se do pátrání po ní a k mé obrovské radosti jsem zjistila, že před pěti lety vyšla i u nás a že je stále skladem. Nelenila jsem tedy, knihu objednala a hned druhý den si ji šla vyzvednout. Doma jsem se do ní okamžitě pustila a celkem rychle se propadla do děje. Začátek možná nebyl zrovna dvakrát originální, ale to je vzhledem k tomu, že celý zbytek knihy byl naprosto nepředvídatelný a nevšední, snadno odpustitelný nedostatek - obzvláště pak vezmu-li v potaz, že se jedná o autorčinu prvotinu.

Marianne Curley se proslavila především svojí trilogií Strážci času a já si ji hned po dočtení Dávné kletby připsala na svůj pomyslný seznam knih, které si chci jednoho dne přečíst. Její první román mě totiž skutečně bavil a nadchl. Doposud jsem četla jen pár knih věnovaných cestování časem a všechny jsem si náramně užila, proto mě mile překvapilo, když jsem se s tímto setkala i v knize Marianne Curley. Její kouzelný příběh získal jakýsi jemný pohádkový odstín, když si Kate a Jarrod oblékli šaty, které se nosily ve středověké Anglii, a vydali se na cestu plnou úžasného dobrodružství. Autorka má velmi poutavý styl vyprávění. Její kniha byla napínavá, vtipná a neskutečně čtivá.

Ve vyprávění Kate střídá Jarroda, a tak má čtenář možnost dívat se na příběh ze dvou perspektiv. Tím se celá kniha stávala hlubší a komplexnější. Oba hlavní hrdiny jsem si zamilovala. Užívala jsem si jejich vtipné poznámky, hašteření i vzájemnou náklonnost, díky níž vyprávění nepostrádalo ani romantickou stránku. Od začátku do konce jsem jim fandila a přála šťastný konec. Za svoji statečnost a rytířskost si ode mně vysloužili plný počet bodů...

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. Krásné fotky a zajímavá recenze!:))

    ReplyDelete
  2. Trilogii Strážci času jsem si jednu dobu neskutečně moc zamilovala. Četla jsem ji snad 5x a i dnes mám často chuť mrknout na ni znovu...ale trochu se bojím, aby mě po těch letech nezklamala.

    Dávná kletba se mi líbila o něco méně, ale pořád rozhodně stála za to :) Moc pěkná recenze - a snad se Ti budou líbit i Strážci!! :)

    ReplyDelete
  3. Tuto knihu neznám, ale vypadá skvěle. :)

    ReplyDelete
  4. Knížku mám doma, ale ještě jsem se k ní nedostala :-). Jsem moc ráda, že se Ti tak líbila :-).

    ReplyDelete
  5. Podle popisu mě kniha moc neláká, přijde mi, že je to opět podobné téma, jako většina dnešních fantasy pro mládež. Ale když ji na konci tak vychvaluješ, třeba by mě taky zaujala. Cestování časem zní dobře.
    P.S. Nikde nemůžu najít přesné zadání té výzvy, docela by mě to zajímalo.

    ReplyDelete
  6. Tak já musím přiznat, že Dávná kletba mě zase tolik neuchvátila... Asi i proto, že jako první jsem četla STrážce času. Jarrod mi byl nesympatický, Kate taky byla místy otravná... Celkově mám pocit, že autorka u postav trochu pokulhává, i když samotný příběh může být fajn.
    Pro mě byla kniha zklamáním, Strážce času ale doporučuju... Dnes už bych tolik nadšená nebyla a našla bych i hromadu negativ, přesto je to moje srdcovka - jedna z prvních fantasy vůbec... A navíc odtamtud mám přezdívku ;-)

    ReplyDelete

Post a Comment