První dojmy: Román o starých knihách, nečekané lásce a Jane Austenové

Původní název: First Impressions: A novel of old books, unexpected love, and Jane Austen
Autor: Charlie Lovett
Překladatel: Věra Klásková
Nakladatel: Paseka
Rok vydání: 2015
Počet stran: 340
Vazba: paperback

Absolventka Oxfordu, milovnice starých knih a nadšená čtenářka románů Jane Austenové Sophie Collingwoodová začne pracovat v antikvariátu a dostane se do úzkých, když ji v jeden den hned dva zákazníci překvapí zájmem o poněkud bizarní svazek alegorií z 18. století, pro jehož získání se nezdráhají udělat prakticky cokoliv. Sophie při hledání staré knihy narazí na největší literární záhadu za posledních několik století. Všechno totiž nasvědčuje tomu, že Jane Austenová ukradla jistému Richardu Mansfieldovi, autorovi oněch alegorií, námět na Pýchu a předsudek. A bude pouze na Sophii, aby odhalila dávné tajemství a současně očistila pověst své oblíbené spisovatelky...

"Dobrá kniha je jako dobrý kamarád. Zůstane s tebou do konce života. Zkraje, když se s ní teprve seznamuješ, ti poskytne vzrušení a dobrodružství a v pozdějších letech zase útěchu a pocit, že se vracíš k čemusi známému. Ale nejlepší ze všeho je, že se o ni můžeš podělit se svými dětmi, vnoučaty či s každým, koho budeš mít natolik ráda, že ho vpustíš do jejího tajemství."

Vždycky jsem si přála dostat od někoho knihu, o které jsem doposud nikdy neslyšela ani nečetla. Nechat se zkrátka překvapit a objevit neznámo nového příběhu. To se mi samozřejmě jen tak lehko nestane, protože každý se mi bojí koupit knihu, aniž by se mě předem zeptal, zda už ji nemám. A pakliže se mu podaří takovou najít, není pravdě podobné, že bych ji zcela vůbec neznala. Nedávno jsem však ve schránce objevila e-mail od nakladatelství Paseka, které mi nabídlo pár titulů k recenzi, mezi nimiž byla také kniha První dojmy od Charlieho Lovetta (autor Dobrodružství milovníka knih), o které jsem do té chvíle neměla ani ponětí, ale s naprostou jistotou jsem ihned věděla, že si ji musím přečíst. Mé přání o objevení nepoznaného příběhu se tedy splnilo. Kromě toho jsem navíc získala nového oblíbeného autora, od kterého si rozhodně musím přečíst další knihy, neboť mě jeho kniha o prvních dojmech zcela okouzlila.

Charlie Lovett mluví o knihách a jejich zaníceném sběratelství s takovou láskou, s jakou jsem se u nikoho doposud ještě nesetkala. Číst jeho překrásnou knihu, kterou vzdal hold nejen Jane Austenové, ale literatuře obecně, byla pro mě radost, a jeho procítěné vyprávění o osudech oblíbených příběhů hlavní hrdinky mě mnohdy dojímalo. Pokud jsem potřebovala další pobídnutí k přečtení románů jedné z nejoblíbenějších autorek anglické literatury, našla jsem toho pravého člověka, který ve mně dokázal vyvolat touhu po jejích slovech jako nic jiného. Jeho kniha je perfektní pro tohle předprázdninové počasí, neboť je dokonalým spojením romantiky a detektivní zápletky s něžnou esencí půvabů starých knih a překrásné Anglie. Pro každého náruživého čtenáře a milovníka knih bude tato dokonalým potěšením a pohlazením po duši.

Ve vyprávění se Sophie střídá se samotnou Jane Austenovou, díky čemuž působí v tomto díle autorka Pýchy a předsudku o něco méně abstraktně. Líbilo se mi, že ji Charlie Lovett zakomponoval do děje románu. Přestože znám její osud, při čtení jsem se často přistihla, že jsem napnutá jak kšandy a napjatě doufám ve šťastný konec. Styl autorova psaní je velice napínavý a svižný, takže mi celých tři sta čtyřicet stran doslova proteklo mezi prsty. A já byla na konci trochu rozesmutnělá z toho, že už je po všem. Skutečně, čtení Prvních dojmů byla čirá radost a mně nezbývá než vám všem knihu doporučit...

Hodnocení: 5/5

Za poskytnutí knihy k recenzi mnohokrát děkuji nakladatelství Paseka. První dojmy od Charlieho Lovetta si na jeho stránkách můžete objednat právě zde...

Comments

  1. Já právě dočetla Dobrodružství milovníka knih, takže vím, o čem mluvíš...knihy, knihy, knihy, staré knihy, staré tisky, antikvariát, stará dobrá Anglie, Shakespeare.....pro mne nádherný zážitek. Děkuji za tvá krásná slova. Pohlazení po duši.

    ReplyDelete
  2. Tak to musím mít! Kniha o mých oblíbených věcech.. nevím jak je možné, že jsem o ní ještě neslyšela. Děkuji! :-) A samozřejmě musím pochválit nádherné fotky.

    ReplyDelete
  3. Ta poslední fotka je úžasná, moc ti to sluší...a skvělá recenze, o této knize jsem už slyšela od Adélky z Dobrovského a moc ráda bych si ji přečetla :)

    ReplyDelete
  4. Jé, tak tohle mě zaujalo. Já jsem ještě od Jane Austenové nic nečetla, i když mamka má doma snad všechny její knížky, několik DVD s Pýchou a předsudkem a tak. A já stále znám jen anotaci. Musím se na to v létě vrhnout! A První dojmy si zapíšu na seznam, zní to skvěle a mám ráda takový typ knih. :) Knihy o knihách, dalo by se asi říct... :)

    ReplyDelete

Post a Comment