HEIDI

Autor: Johanna Spyri
Překladatel: Eileen Hall
Ilustrace: Cecil Leslie
Nakldatel: Penguin Popular Classics
Rok vydání: 1995

Heidi se stala sirotkem a ve svých pěti letech ji teta přiměje žít u podivného strýce ve švýcarských horách. Oni oba se spolu nicméně naučí žít a začnou se mít velice rádi. Jenomže potom je Heidi náhle odvlečena do Frankfurtu, kde má žít v rodině Sasemannů a dělat společnici Claře, která je na invalidním vozíku. Heidi přinese do Clařina života veselí, ona sama však touží po návratu do svého milovaného domova v horách...

"Foresight is a virtue
and averts many a misfortune."

Pátrala jsem po nějakém inspirativním příběhu, který by se podobal Malé princezně od Frances Hodgson Burnett, protože mám tu knihu moc ráda. Nevěřila bych, že se mi takový skutečně podaří najít, ale je to tak. Klasický příběh Heidi od Johanny Spyri mě velice překvapil a to tím nejlepším možným způsobem. Okamžitě jsem si tu malou skotačivou holčičku z hor zamilovala. Ona má šlechetné srdce a je tak laskavá, že si ji prostě nelze neoblíbit. Úplně nejvíc se mi na Heidi líbila její láska k přírodě a životu, jenž s přírodou souzní. Já si neskutečně užívám život ve velkém městě, proto mě hodně překvapilo, když jsem při čtení náhle zatoužila bydlet v nějaké staré chatce obklopené jedlemi, a nenechat si ujít jediný východ ani západ slunce. Příčinou toho ovšem zcela jistě bylo, jak krásně o Heidině místě Johanna Spyri vyprávěla. Opravdu jsem dokázala porozumět Heidinu stezku po domově, neboť kdykoli se někam vypravím třeba i jen na pár dní, cítím se naprosto stejně. Doma je zkrátka doma, o tom žádná.

Užila jsem si s touto knihou opravdu krásný čas. Četla jsem ji na naší zahradě s kočkou ležící vedle mě. Přestože se děj příběhu odehrává v průběhu všech ročních období, je to skvělé čtení na léto, kdy slunce svítí a květiny jsou v plném rozkvětu. Heidi od Johanny Spyri je jedním z těch příběhů, které vás inspirují, abyste se chovali ušlechtile a byli vděční za každou maličkost, neboť tímto způsobem můžete žít mnohem veselejší život. A toho si opravdu cením, neboť je toho tolik, co se člověk v životě musí naučit, že nebýt knih, jako je tahle, vůbec nevím, co bych si počala. Tenhle nádherný a dojemný příběh ukazuje ty pravé hodnoty života, a ať už je vám pět nebo padesát, budete tuhle knihu milovat. Pokud jednoho dne přijde čas, abych vystavěla knihovnu pro svoji dceru, tahle kniha v ní rozhodně nebude chybět. A stejně tak byste si ji ani vy neměli nechat ujít...


Heidi have remained as an orphan and when she is five she is forced by her aunt to live with her strange grandfather in the Swiss mountains. Nevertheless they both learn to live with one another and come to love to each other. But then Heidi is suddenly taken to Frankfurt to live in Sesemann family and to be a companion to Clara, an invalid girl. Heidi brings cheerfulness into the Clara's life but she herself pines for her beloved home in the mountains...

"Flowers are made to bloom in the sun
and not to be shut up in an apron."

I was looking for some inspirational story that went in a similar way as A Little Princess by Frances Hodgson Burnett, for I have loved that book so much. I would not believe that I'd really find it but here it is. Heidi by Johanna Spyri have very surprised me in the best way possible. I grew fond of this little girl from the mountain immensely. She has got a gracious heart and very kind though gambolling conduct which I have adored a lot. The thing I liked the most about Heidi is her love for nature and the life resonating with the nature. I absolutely enjoy living in the big city, consequently it amazed me how I have suddenly desired to live in some old hut surrounded by fir-trees, and to watch the sunrise and sunset everyday.  I dare say that it was affected by how nicely Johanna Spyri had written about Heidi's place. Indeed I could understand Heidi's homesickness very well because wherever I go and stay I feel the same after a few days. Home is home without any dissent.

I have had such a lovely time with this book. I was reading it in our garden with our cat by my side. Even though the plot of the story takes place in all seasons, it is a great read for summer when the sun is shining and flowers are in full bloom. Heidi is one of those narratives that inspire you to be noble and grateful even for a little things because that way you can live a happier life. And I appreciate it a lot, for there are so many things in this life to learn about, and wich are quite difficult to discover that without books such as this one. This wonderful and touching story shows the true values of the life, and whether you are five or fifty, I am sure you will love the book just like me. If there be a time, when I will be building a library for my daughter, this book will definitely be among the must-have ones. And you should not pass it, either.

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. Heidi, děvčátko z hor je moje srdcovka, myslím, že budu muset zapátrat někde v útrobách knihovny a znovu si jí přečíst. Je to jedna z knížek, kterou jsem (nejen) jako dítě četla pořád dokola a taky mě přiměla zatoužit šplhat do vysokých svahů a opékat nad ohněm sýr s Konrádem:D nevím proč, ale ten sýr vždycky popisovala autorka tak barvitě, že ještě teďka na něj mám chuť. Ale kdoví, třeba bych byla v reálu zklamaná:)

    ReplyDelete
  2. Nádherné fotografie jako vždy :)

    ReplyDelete
  3. Heidi som čítala ako malá ako rozprávkovú knihu! Vôbec som nevedela, že to je normálna kniha! Ooo a teraz si ma na ňu nalákala, takže si ju budem musieť prečítať! :)

    ReplyDelete

Post a Comment