Kam až sahá prokletí

Autor: Matouš Rýdel
Rok vydání 2012
Počet stran: 71
Vazba: paperback

"Nechci vás učit věřit, jen chci říct, že každý dříve nebo později uvěří, stačí, jen aby na něj přišla řada a on byl vystaven něčemu, co není schopen vyřešit sám."

Vždycky jsem milovala tlusté bichle, ale čím více knih čtu, tím spíše si začínám vážit spisovatelů, kteří dokáží slovy šetřit. Když máte nekonečné množství slov, dokážete napsat prakticky cokoliv, ale napsat vše podstatné a mít jich k dispozici jen hrstku, to je pak skutečné umění. Za takové mistry slova jsem vždycky považovala autory citátů, jež v jedné větě vyjádří celou podstatu. A právě takovým mistrem slova se v této útlounké knížečce ukázal být i Matouš Rýdel.

Každý spisovatel se ve své knize jakýmsi způsobem odhalí, ať už píše zcela vymyšlený příběh nebo takový, který se zakládá na skutečných událostech. A právě to dělá každou knihu jedinečnou. Právě proto tak ráda čtu. Člověk tak získá spoustu náhledů a poučí se ze zkušeností druhých. A především má pocit, že není na všechno sám. Matouš Rýdel má, co říct, a jeho příběh je v jistém ohledu velice inspirativní, proto je skvělé, že se jej rozhodl sepsat, i když to určitě vyžadovalo velkou dávku odvahy a odhodlání. Pro každého, kdo v jeho příběhu najde něco, co se ho dotýká, bude jeho kniha velice cennou.

Líbí se mi, jak stručně dokázal Matouš Rýdel povyprávět, co se mu v životě přihodilo, a přitom volit taková slova, že na čtenáře působil do hloubky. Jeho text je intenzivní, ale zároveň vyrovnaný, jako by byl již zcela smířený se všemi dřívějšími událostmi, takže jeho slova postrádají jakýkoli náznak hořkosti, naopak se v nich mnohdy objevuje špetka humoru. Jeho kniha na mě opravdu udělala dojem a doporučila bych ji k přečtení i vám ostatním.
 
Za darování knihy k recenzi mnohokrát děkuji Matouši Rýdelovi, kterého můžete navštívit, a dozvědět se tak o něm mnohem víc, na jeho blogu Ocas Chameleona. V elektronické podobě si jeho knihu pod názvem Na cestě za uzdravením můžete koupit právě zde.

Comments