The Nicholas Sparks Book Club| Vzkaz v láhvi

Původní název: Message in a Bottle
Autor: Nicholas Sparks
Překladatel: Jana Pacnerová
Nakladatel: Ikar
Rok vydání: 2014
Počet stran: 336
Vazba: vázaná

Theresa Osborneová je rozvedená novinářka žijící v Bostonu, a přestože má skvělého dvanáctiletého syna, občas se cítí osamělá. Jednoho dne během své dovolené objeví na pláži láhev s dopisem uvnitř. A ve chvíli, kdy si přečte ona půvabná slova napsaná nešťastným cizincem jeho lásce Catherine, začnou Therese stékat slzy z očí. Ten dopis pohne čímsi hluboko uvnitř jejího nitra a ona se rozhodne nenechat celou záležitost jen tak být. Najde záhadného muže, jehož jméno je Garrett, a pak se do něj znenadání zamiluje...

"Opravdová láska je vzácná
a je to to jediné, co dává životu skutečný smysl."

Myslím, že bychom docela klidně mohli tuto knihu od Nicholase Sparkse nazvat klasikou. No vážně, kdo by neznal tento příběh o dvou lidech, které svede dohromady oceán? (Dokonce i můj táta tuhle knihu četl.) Trvalo mi poměrně dlouho, než jsem se vyrovnala s tragickým osudem jejích hrdinů, ale nyní už o nich dokážu číst s úsměvem na tváři. Opravdu se mi líbí myšlenka, že láska stojí za to, i kdyby měla trvat jen několik okamžiků, protože může být věčná uvnitř našich srdcí. Nicholas Sparks dává svým čtenářům naději, že pro každého je tu spřízněná duše, a já bych tomu velice ráda věřila.

Vzkaz v láhvi je kniha o moci, kterou mohou mít vzpomínky, a její příběh ve mně stále rezonuje. Vztah mezi Garettem a Theresou je opravdu výjimečný od samého začátku až do úplného konce, a já jsem o nich četla nesmírně ráda. Jejich dojemný příběh ve mně vyvolal zvláštní a hluboké pocity, ovšem ne v nepříjemném slova smyslu. A když k tomu připočteme brilantní styl autorova psaní, dostaneme naprosto nezapomenutelný čtenářský zážitek...

Knihy Nicholase Sparkse se často odehrávají poblíž nějaké krásné pláže v Severní Karolíně, ale řekla bych, že místo, do kterého byl vsazen děj tohoto románu, bylo vůbec nejkrásnější, neboť jsem o něm snila po celou dobu čtení. Domek u moře, stará plachetnice Happenstance, překrásné ručně psané dopisy a jedno léto, které by mohlo všechno změnit. To všechno je perfektní kombinace pro letní čtení, nejlépe za bouřky.

Stejnojmenný film, který byl podle románu natočen, patří mezi mé oblíbené. Myslím, že kamerové záběry v tomto snímku působí velice umělecky, a také jsem si užila herce, kteří v něm ztvárnili hlavní hrdiny. Věděli jste, že první náčrt scénáře byl dokončen ve stejný den, kdy byl dopsán román? To je docela úžasné, ne? Takže ano, vřele vám doporučuji knihu, ale i film. A pokud už jste knihu četli, nebo viděli film, napište mi dolů do komentářů, protože bych moc ráda znala váš názor.


Theresa Osborne is divorced journalist living in Boston, and though she got twelve-year-old son Kevin, she feels lonely sometimes. One day during her vacation she discovered a bottle with the letter in it at the beach. And when she read those graceful words that was written by one upset stranger to his love Catherine, the tears started flowing from Theresa's eyes. The letter has moved something in her deeply inside and she has decided to not let it be. She will find the mysterious men whose name is Garrett, and then suddenly fall in love with him...

"True love is rare,
and it's the only thing that gives life real meaning."

I think that we could call this book by Nicholas Sparks as a classic. Indeed, who would not know the story about two people who are seduced together by ocean? (Even my dad read that book.) It took me a long time before I have reconciled with their tragic fate but I can already read about them with a smile on my face in these days. I really like the idea that love worth it, even if it takes only a few moments, because it could be everlasting in our hearts. Nicholas Sparks gave the hope to his readers that there is a soul mate for everybody, and I really would like to believe in it.

Message in a Bottle is a book about the power of memories and its story still resonates in my mind. The relationship between Garrett and Theresa is really unique just from the beginning to the very end, and I love to read about them. Their touching story evokes very special and deep feelings inside of me, but not in uncomfortable way. And when we add to it the Nicholas Sparks's brilliant writing style, we get absolutely unforgettable reading experience...

The Nicholas Sparks's novels often take place in The North California at some beautiful beach but this location was the most wonderful ever, I would say, cause I was dreaming about it the whole reading time. The hut by the sea, the old sailboat called Happenstance, beautiful handwritten letters and one summer with the potency to change everything. That all is the perfect combination for summer reading, during a storm for the best.

The homonymous movie based on this novel belongs among to my favourite. I think that the camera shots are very artistic. Also I really adore the actors who portrayed the main characters. And do you know that the first draft of the screenplay was finished on the same day the novel was finished? It's pretty awesome, isn't it? So yeah, I would highly recommend the book as well as the film to you. And if you have already read/watched it, leave me the comment down below for I'd like to know your own opinion.

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. Nádherná recenze!! :)
    Knížku jsem přímo dočetla tuhle neděli a knihu jsem zvládla přečíst pomalu za jeden den. Myslela jsem si ze začátku, že tato kniha mě od Sparkse moc nenadchne, ale opak je pravdou. Z knížky jsem unešená ještě teď. Nádherný příběh♥ :). Sparks má úžasné knížky a nevím co budu dělat až jeho kníhy které u nás vyšli přečtu. :D
    Letos v létě bych si ještě chtěla přečíst Bezpečný přístav :).

    ReplyDelete
  2. Viděla jsem film.Moc se mi líbil,dokonce i manželovi,který rozhodně na podobné příběhy moc není.Ani jsem netušila,že existuje kniha.Díky za tip,velmi ráda si ji přečtu.S.

    ReplyDelete
  3. Krásná recenze :-) Knihu mám doma a moc se na ni těším, film jsem viděla a brečela jsem u něj, ale byl krásný. Sparks jako vždy ukazuje, že je pro mě nejlepší spisovatel :-)

    ReplyDelete
  4. Knížku jsem dneska dočetla, mám ten příběh hluboko v sobě, stejně jako většinu od Sparkse, vždycky mě dostane, nejprve rozdrtí, ale pak na sebe nechám všechno působit a dojdu k určitému smíření. Vztah Garetta a Theresy byl opravdu výjimečný, nejradši bych, aby vše bylo jinak, ale jak píšeš, ta myšlenka, že každá láska za to stojí, je nádherná. Oba milují věčně.

    ReplyDelete

Post a Comment