Persuaded

Autor: Misty Dawn Pulsipher
Nakladatel: Createspace
Rok vydání: 2014
Počet stran: 335

Osmadvacetiletá Hannah se, zdá se, nikdy nepřenesla přes svou první velkou lásku, kterou během velice krátké doby zažila ve svých osmnácti letech. Deset let uplynulo a ona se stále vrací k událostem, které vedly od zasnoubení k tolikaletému odloučení. Nikdy se nepřestala snažit pochopit, co tehdy Dericka tak náhle přimělo, aby ji opustil způsobem, jakým to udělal. Když se vypraví za rodinou své sestry strávit léto na pláži Old Lyme, osud dva bývalé milence opět svede dohromady, přesto se zdá, že jejich cesty se i nadále rozcházejí.

Snad by se mohlo zdát jednoduché najít nějaký krásný příběh založený na díle Jane Austenové, protože je tu nespočet moderních převyprávění. Můžete mi ale věřit, když řeknu, že to ve skutečnosti zase tak snadné není, pokud hledáte opravdovou kvalitu. Ovšem, když jsem projížděla seznam knih na Amazonu, podařilo se mi najít skutečný poklad. Nejsem si jistá, proč na mě zrovna tato kniha působila tak odlišně než všechny ostatní, ale byla jsem si okamžitě jistá, že je to přesně to, co jsem hledala. Takže jsem si ji stáhla a přečetla a nakonec se do ní zamilovala.

"It's never too late. Love doesn't age, you know.
The heart doesn't expire."

Jak jste již asi uhodli, kniha Persuaded je moderním převyprávěním Anny Elliotové, posledního románu Jane Austenové. Misty Dawn Pulsipher napsala překrásný a dojemný příběh inspirovaný tímto klasickým dílem z 19. století. Vzdla jím autorce původního příběhu svůj hold, ale zároveň jej obohatila svou vlastní představivostí, což jsem opravdu velice ocenila. Řekla bych, že v poslední době přibývá stále více fanfikcí, které připomínají spíše pouhé přepisy než cokoli jiného. Odehrávají se v dnešní době a přitom řeší ty samé problémy, s nimiž se ve svých románech potýkala Jane Austenová. To je ale docela mimo mísu, neboť dnes už je všechno jinak. Ženy z naší společnosti mohou samy vydělávat a již nejsou závislé na jmění svých otců. Ony mohou studovat a ve společnosti si tropit žerty z mužů. A také mohou nosit kalhoty, aniž by tím pozbyly své dekórum. Zdá se tedy být poněkud směšné, když dnešní autorky píší o ženách, jako by se celá naše společnost vůbec nezměnila. Kdybych chtěla dostat ten stejný příběh, vždycky bych raději sáhla po tom původním. Jediným důvodem, proč čtu fanfikce je ten, že chci číst něco nového a zároveň důvěrně známého. Snad chápete, co tím chci říct. Ale nebojte se, tahle kniha je opravdu jiná - a to tím nejlepším možným způsobem...

Misty Dawn Pulsipher odvedla na této knize vážně skvělou práci. Její styl psaní byl velice působivý a já jsem si nesmírně užila čas čtení. Silné emoce prostupovaly každé její slovo. A já jsem s ohledem na události padala a stoupala společně s hlavními hrdiny. Celou knihu jsem opravdu silně prožívala, neboť byla napsána s citlivou upřímností. Hannah jsem si jako hlavní hrdinku nesmírně oblíbila. Život s ní nezacházel příliš něžně, ale ona navzdory své zranitelnosti neztrácela svoji vnitřní sílu. Zato k Derickovi jsem zpočátku nějaké sympatie hledala s obtížemi. Jeho pýcha a nevole mě skutečně přiváděli k šílenství. Avšak s postupem času jsem ho pomaličku začínala mít ráda, až jsem si ho nakonec zcela zamilovala. Myslím, že se Kapitánu Wentworthovi skvěle vyrovnal. Příběh Hannah a Dericka jsem si opravdu vychutnala od samého začátku až do úplného konce a doporučila bych jej každému, kdo by si rád přečetl o druhé šanci na lásku, a stejně tak každé pořádné fanynce Jane Austenové, samozřejmě.

***

It seemed that twenty-eight years old Hannah has never gotten over her first and true love which she had experienced for very short time in her eighteen years. Ten years have already passed and she has kept coming back to the events that led to engagement and then to separation for such a long time. She has never ceased to try to understand what has suddenly compelled Derick to leave her the way he did. When Hannah came on The Old Lyme beach to spent summer with her sister's family, she unexpectedly bumped into Derick, her former love. But it seemed that their paths were continuing to diverge.

It wouldn't seem to be really hard to find some beautiful story based on Jane Austen's work because there are lots of modern re-tellings. But you can believe me that it is quite hard if you are looking for a very good quality. When I was browsing through the novels on Amazon, though, I have managed to discover a real treasure. I am not sure why this book have evoked so different feelings in my heart than the others, but I was immediately sure that this was exactly what I was looking for. So I downloaded it, read it and then fell in love with it.

" The moral absolutism of the young really was a disease;
there should be an inoculation against such stupidity."

As you can probably say Persuaded is a modern re-telling of Persuasion, the latest novel by Jane Austen. Misty Dawn Pulsipher has written beautiful and touching story inspired by this classic book from the 19th century. She gave up her tribute to the author of the original story, but she also has added a lot of her own imagination into it which I have very appreciated. I dare to say that there are so many fan-fictions that are more like a transcript than anything else. They take place at these present days but still handle the same issues with which Jane Austen deals in her novels. And it is completely out of the place because the time have changed. Women in our society can earn money for themselves, they are not depend on their father's fortune any more. They can study and poke fun at men in the public. And they can wear pants while not penalizing their decorum. Consequently it seems ridiculous when authors of these days are writing about women as though the society would not change. If I would like to get the same story I would always rather choose the original one. The only reason that I read fan-fiction is that I like to read something new and familiar at the same time. Perhaps you understand what I mean. But do not worry, this book is very different in the best way possible...

Misty Dawn Pulsipher really did a great job with this book. Her writing style was very impressive, and I have adored the reading time so much. Strong emotions have permeated every single word of hers. And with regard to events I was falling and rising with each of the main characters. I have really experienced this book for it was written with authentic sensibility. I have grown fond to Hannah because of her mettle. The life had not deal gently with her but she has not lost her strength despite of her vulnerability. On the other hand I have found myself struggling to sympathize with Derick at the beginning. His pride and annoyance were really driving me crazy but as time passed by I have started to like him little by little. And I fell in love with him eventually. I think that he was really a great equivalent to Captain Wentworth. So yeah, I have adored the story about Hannah and Derick just from the beginning to the very end. And I would recommended it to an everyone who would enjoy to read about second chances to love. As well as to each of the fans of Jane Austen, of course.

Hodnocení: 5/5

Comments

  1. Anonymous12/8/15 18:30

    Díky za tip, zrovna tuto variaci na Austenovou jsem ještě neviděla... A protože Persuasion je má láska, asi se po ní poohlédnu.

    Chci se ale zeptat - Ty jsi Persuasion četla? Měla jsem dojem, žes nedávno v článku o Austenové psala, že ne... A ta "pýcha a nevole" hlavního hrdiny mě mírně znepokojuje, protože kapitán Wentworth k tomu měl opravdu důvod, nešlo jej (alespoň podle mě) vinit :)

    L.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ano, už jsem Persuasion četla, jen jsem ještě nestačila napsat recenzi... A k té pýše a nevoli - jak jsem psala v recenzi, tohle není pouhý přepis románu. Kapitán Wentworth měl docela jiné důvody než Derick. Uvidíš sama, když si knihu přečteš... :-)

      Delete
    2. Anonymous12/8/15 19:23

      Moc děkuji za upřesnění - jsem ráda, že z toho kapitán nevychází špatně, je to můj velký favorit :)

      L.

      Delete
    3. To můj taky... :-)

      Delete
  2. O knížce slyším poprvé, ale moc děkuji za skvělý tip :) Knihy od Austenové mám ráda, takže myslím, že by bylo zajímavé si přečíst fanfikci z moderní doby :)

    ReplyDelete

Post a Comment